Videnskab

Forskere finder ny uddød menneske-art i Afrika

Den nyfundne menneskeart har endnu ikke fået et navn.

Foto: Sarahnev/Shutterstock

Nanna Hein


14 februar, 2020Forskere har fundet en ny uddød menneske-art. Og selvom de ikke ved meget om den endnu, kan man se gener fra den i nu-levende vest-afrikanere.

Du har nok hørt om det før i en biologi-time eller to. Mennesket stammer fra aberne. Survival of the fittest, og det der med, at alle dyr og skabninger på jorden altid er i udvikling. Også os mennesker.

Der er nogle arter, som uddør. Og så er der nogle arter, som lever længe. Homo sapiens – som er den art, vi mennesker er – er for eksempel ikke uddød

Men nu har forskere fundet en uddød menneskeart, som man ikke har kendt til før. Og den skulle ifølge forskerne have parret sig med os, homo sapiens, i Vest-afrika for flere titusinde år siden. Sådan skriver Berlingske.

Forskerne regner med, at den ukendte art har mødt homo sapiens for omkring 43.000 år siden. Men meget mere ved forskerne faktisk ikke om den. Derfor kalder de den ny-fundne art for en spøgelses-population.

“Vi ved ikke, hvor denne population kan have holdt til, om den svarer til kendte fossiler, eller hvad dens skæbne endte med at blive.” Sådan siger Sriram Sankararaman, som er professor i genetik og datalogi ved Californiens Universitet.

Hvad kan man bruge sådan en uddød art til? 

Når forskerne finder en helt ny menneskeart i Afrika, betyder det, at de kan finde ud af mere om, hvordan vi mennesker er blevet til.

Hele historien om, hvordan vi mennesker er endt, som vi er, er nemlig ret kompliceret. Og fundet af den uddøde menneskeart gør faktisk det hele lidt mere kompliceret. 

For homo sapiens har levet i over 300.000 år. De første homo sapiens levede i Afrika, men begyndte så at brede sig til resten af verden. Og der levede andre menneskearter i andre dele af verden. Blandt andet i Asien og i Europa hvor der var neandertalere

Homo sapiens har parret sig med de forskellige andre menneskerarter, som de mødte ude i verden. Derfor kan vi blandt andet se, at mennesker, som ikke er fra Afrika, har to procent neandertaler i sig nu. 

Forskerne kan se at de vest-afrikanere som lever nu, faktisk har noget af den nyfundne uddøde art i sig. Faktisk er der tale om mellem 2 og 19 procent af generne fra den her nye art.

At forskerne nu har fundet den her nye art fortæller os, hvordan mennesket har udviklet sig gennem tiden. For ligesom det har påvirket vores gener, at homo sapiens har parret sig med neandertalere, så har det også påvirket vores gener, at de har parret sig med den her nyfundne art.