Politik

Danmark får nye corona-regler i dag

Fra i dag skal danskerne forholde sig til tre nye corona-regler.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix.

Mathilde Johannesen


29 november, 2021I torsdags blev det besluttet, at vi skal have flere restriktioner mod corona i Danmark. De nye restriktioner træder i kraft i dag. Men hvordan kommer de til at påvirke dit liv?

Er du blevet vant til at vise coronapas, når du skal på restaurant eller café? I to uger har vi gjort det, men nu er der kommet flere corona-regler, som du skal huske.

Fra i dag har politikerne nemlig besluttet at indføre tre nye regler. Vi skal derfor gå med mundbind igen, vise coronapasset flere steder og en negativ test kommer til at være gyldig i kortere tid. Det skriver DR.  

De nye restriktioner kommer oven på, at hele verden oplever en stigende smitte. Flere lande har dog indført mange flere restriktioner end her i Danmark. For eksempel bliver østrigerne tvunget til at lade sig vaccinere. Det kan du læse mere om her.  

Mundbind skal bruges flere steder

Den nye regel, som du nok kommer til at mærke allermest, er kravet om mundbind. Fra i dag skal du nemlig tage mundbind på, hvis du skal handle ind i supermarkedet eller købe en ny bluse i H&M. Hvis du skal tage offentlig transport som bus og tog, skal du også have mundbindet på.

Og hvis du for eksempel skal besøge din mormor på hospitalet, så slipper du heller ikke for at tage det på.

Måske får du flashback til sidste vinter, hvor mundbindet også blev brugt flittigt? Mundbindet er et hit blandt eksperter, fordi det er effektivt, når vi står tæt og skal undgå at blive smittet.

”Vi er enige om at indføre mundbind eller visir i kollektiv transport. Der er man tæt på andre mennesker og har ikke mulighed for at gå andre steder hen”, siger Stinus Lindgreen til DR. Han er formand for Epidemiudvalget. Det er et nyt udvalg med 21 medlemmer. Hvis en minister vil indføre restriktioner, lukke landet ned eller andet i kampen mod en sygdom, så skal det godkendes i Epidemiudvalget.

Coronapasset skal oftere op af lommen

Men mundbind er ikke den eneste nye regel. Nu skal man også vise coronapas på videregående uddannelser, voksenuddannelser og sprogcentre. Samtidig skal du vise passet, hvis du for eksempel skal til frisøren, tatovøren eller besøge en på et plejehjem.

Hvis du skal til et arrangement, hvor der er over 100 personer samlet indendørs – eller over 1.000 personer samlet udendørs – skal coronapasset også op af lommen.

Med et coronapas viser du nemlig, at du enten er testet negativ for corona eller er vaccineret mod sygdommen. På den måde kan vi altså være mere sikre på, at smittede personer ikke møder op på for eksempel et plejehjem.

Som noget nyt er der også vedtaget en lov i Folketinget. Den gør, at virksomheder kan kræve, at deres medarbejdere skal vise et gyldigt coronapas, når de møder op på kontoret.

Nu gælder coronatesten i kortere tid

Til sidst er der lavet en regel om, at corona-testene er gyldige i kortere tid. Hvis du ikke er vaccineret, skal du lade dig teste, når du for eksempel skal på restaurant. På den måde får du et gyldigt coronapas.

Men nu gælder testene ikke i lige så lang tid som før. En negativ PCR-test gælder fra i dag i 72 timer, mens en negativ lyntest gælder i 48 timer.

Før gjaldt en PCR-test i 96 timer, mens en lyntest gjaldt i 72 timer. Det skriver TV2.

Hos partiet Enhedslisten er man glad for de nye regler.

”Det er klart, at jo kortere gyldighed, der er, desto større sikkerhed er der for, at man hverken er smittet eller bærer smitten videre med en test, hvor man reducerer det med 24 timer” siger Peder Hvelplund til Ritzau. Han er sundhedsordfører for partiet.  

LÆS OGSÅ: Hvis du har været forkølet, kan du måske være immun over for coronavirus