Videnskab

Hvis du har været forkølet, kan du måske være immun over for coronavirus

Coronasmitten er steget igen i Danmark.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

Nanna Hein


19 november, 2021



Måske er du så heldig, at du slet ikke kan blive smittet med corona – og grunden til det er en forkølelse.

For omkring to år siden ændrede hele verden sig. En mystisk virus brød ud i det sydøstlige Kina, og i løbet af ganske få måneder havde den spredt sig til resten af verden. 

Den mystiske virus har fået det videnskabelige navn SARS-CoV-2, og hvis man smittes med den, siger man, at man er syg med coronavirus. 

Det særlige ved SARS-CoV-2 er, at den er i familie med en række andre virusser. Virusser, som vi i forvejen kender, og som vi mennesker også kan blive smittet med. Derfor har en del forskere ment, at nogle mennesker burde være immune overfor SARS-CoV-2. Nu peger et nyt studie på, at den teori godt kan være sand. Sådan skriver Videnskab.dk.

Hvad viser studiet? 

I studiet har britiske forskere kigget nærmere på noget af det sundhedspersonale, som er tæt på personer, der har coronavirus. Det kan for eksempel være sygeplejersker eller læger. Den type sundhedspersonale bliver PCR-testet rigtig meget i Storbritannien, hvor studiet er lavet. 

De mange PCR-tests viste, at langt de fleste sundhedsmedarbejdere havde været smittet med coronavirus på et eller andet tidspunkt. Men der var 58 personer, som ikke var blevet smittet. 

Forskerne kunne se, at de personer, som ikke blev smittet, havde en hel del af en særlig type celler. De særlige celler er dem, som har kunnet gøre personerne immune.

Hvorfor kan man være immun

Som sagt er SARS-CoV-2 i familie med en række andre virusser, som vi i forvejen kender. De fleste af dem er virusser, som gør os forkølede. Faktisk bliver de fleste af os smittet med sådan nogle virusser flere gange i løbet af livet – uden det er livsfarligt for os. Sådan skriver Sundhedsstyrelsen

Selvom de mange virusser er forskellige, har de noget tilfælles – og det er et enzym. Enzymet er det samme alle virusserne bruger, når de skal sprede sig i folks kroppe. Og det er det enzym, som immunsystemet kan genkende. 

Din krop har nemlig sit helt eget forsvar mod sygdomme, som hedder immunsystemet. Hvis der kommer noget ind i kroppen, som ikke hører til der, så begynder immunsystemet at kæmpe imod det. Det skriver Sundhed.dk.

Når immunsystemet har bekæmpet en virus, bliver der nogle såkaldte ”huske-celler” tilbage i kroppen. De kan huske, hvordan det bestemte virus ser ud, og derfor er cellerne klar til at gå til angreb, hvis virusset forsøger at vende tilbage. Sådan udvikler du immunitet – det vil sige, at du kan modstå et angreb fra en virus, som derfor ikke kan gøre dig syg.

Så hvis du tidligere har været syg med en af de virusser, der er i familie med SARS-CoV-2, så kan du have udviklet immunitet over for virusser, der ligner den, du var syg med. Det kan du, fordi dit immunsystem kan huske enzymet, som virusserne har til fælles. 

Det er dog ikke sikkert, at du er immun, og derfor er det altid en god idé at gå til lægen eller blive testet, hvis du føler dig syg.

Du kan læse mere om, hvad et virus egentlig er her.

Hvordan går det med coronasmitten?

Selvom hverdagen ligner sig selv mere end for blot et år siden, så har coronavirussen igen fået godt fat i os danskere. 

I går torsdag den 18. november var antallet af smittede på 4.013. Det er det højeste antal smittede i år. Sådan skrive TV2 Lorry.

Som en del af bekæmpelsen mod coronavirus, er det en god idé at blive testet, hvis du føler dig syg eller har været i nærheden af en med coronavirus. Du kan enten blive quicktestet eller få en PCR-test

LÆS OGSÅ: Astronauter træner på kendt ferieø – de skal have mere viden om Mars og Månen