Politik

COP25: I dag mandag mødes verdens ledere for at finde løsninger på klima-krisen

Det er 25. gang, at politikere fra hele verden mødes for at finde løsninger på klima-krisen.

Foto: Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


2 december, 2019



De næste to uger skal politikere fra hele verden diskutere, hvad vi skal gøre ved klima-forandringerne. Og massevis af unge vil demonstrere for at presse politikerne til at gøre noget for klimaet med det samme.

Det går den forkerte vej. Selvom politikere har talt om klima-krisen i mange år, og tusindvis af unge fra hele verden har demonstreret for at redde klimaet, så bliver klima-forandringerne kun værre. Det har flere store undersøgeler vist i november – en af dem viser, at mængden af drivhus-gasser i atmosfæren stiger, og det er katastrofalt for klimaet.

Så hvad skal vi gøre ved det? Det er det store spørgsmål, som politikere fra hele verden skal tale om på et afgørende klima-topmøde i Spaniens hovedstad Madrid, som begynder i dag mandag.

Klimatopmødet hedder COP25, fordi det er 25. gang, at verdens politikere mødes for at diskutere klimaet. I de næste to uger skal politikerne tale om, hvad der skal til for at løse klimakrisen.

Hvad skal politikerne blive enige om?

Et af de store emner, som politikerne skal diskutere på COP25, er, hvordan landene har tænkt sig at leve op til en meget vigtig aftale, som de har lovet hinanden, nemlig Paris-aftalen.

Når man udleder meget CO2, skaber det forandringer i klimaet, og det får temperaturen på hele Jorden til at stige. I 2015 blev de fleste af verdens lande enige om at kæmpe for, at klima-forandringerne ikke må få den gennemsnitlige temperatur på Jorden til at stige mere end to grader – og helst ikke mere end 1,5 grader. Den aftale blev lavet i Paris, og derfor hedder den Paris-aftalen. Dengang skrev 195 lande under på aftalen – og Danmark var et af dem.

Men siden har stort set ingen af landene taget beslutninger, som sikrer, at de kan leve op til Paris-aftalen. Til næste års klimatopmøde skal landene dog levere en fast plan for, hvordan de har tænkt sig at udlede mindre CO2. Klimatopmødet i år skal især bruges til at forberede de planer.

Hvad vil Danmark gøre?

Lige nu er regeringen i Danmark i gang med at lave en ny klima-lov. Statsminister Mette Frederiksen har lovet, at den skal være færdig inden jul. Socialdemokratiet i regeringen og partierne Radikale Venstre, SF og Enhedslisten har allerede lovet, at Danmarks udledning af CO2 skal mindskes med 70 procent i 2030 i forhold til niveauet i 1990.

Hvis Danmark mindsker CO2-udledningen med 70 procent, så kan vi blive et af de få lande i verden, som faktisk kan leve op til Paris-aftalenvurderer eksperter.

Der er planlagt mange demonstrationer i Madrid, hvor unge vil samle sig for at presse politikerne til at sætte klare mål for udledning af CO2.

En af demonstranterne bliver den 16-årige klima-aktivist Greta Thunberg. Hun har valgt at sejle til Madrid frem for at flyve, fordi det er mere klima-venligt. Fra båden fejrer hun, at hun nu har strejket fra skole i 67 uger for at sætte fokus på klimaet –– læs mere om hendes vilde tur til Madrid her.

School strike week 67.42°19’ N 25°03’W #climatestrike #schoolstrike4climate #fridaysforfuture

Slået op af Greta ThunbergFredag den 29. november 2019