Kultur

Børn og unge bliver anholdt i Iran

18 mindreårige har indtil videre mistet livet.

Foto: Jeanne Menjoulet/Flickr

Nanna Hein


14 oktober, 2022Demonstrationerne i Iran har nu været i gang i fire uger.

Der demonstreres lige nu i Iran. I fire uger har iranerne nu demonstreret mod det styre, der er i landet. 

Demonstrationerne startede efter den 22-årige Masha Amini døde i midten af september. Hun døde korte efter, at hun havde været i det iranske politis varetægt. 

Demonstrationerne har spredt sig i Iran, og flere af demonstranterne bliver anholdt eller slået ihjel. 

Det gælder også for de skolebørn og universitetsstuderende, som demonstrerer. Sådan skriver Politiken

“Kvinde, liv, frihed!”

Både skolebørn, gymnasieelever og universitetsstuderende har taget del i demonstrationerne mod det iranske styre. Der er blandt andet en masse billeder og videoer på de sociale medier, hvor man kan se unge der demonstrerer. På flere af videoerne kan man høre de unge råbe “Kvinde, liv, frihed!”. 

Men det er også farligt for de unge, at vise deres utilfredshed. I sidste weekend mistede to mindreårige livet, da de eftersigende blev skudt af det iranske politi. Indtil videre har 18 mindreårige mistet livet i demonstrationerne. Sådan skriver The Guardian.

De mange demonstrationer har fået styret i Iran til at lukke alle former for skoler i den kurdiske del af Iran. Kurdere er en befolkningsgruppe, som blandt andet bor i Iran, Irak og Tyrkiet. 10 procent af befolkningen i Iran er kurdere. De bor primært i den nordøstlige del af Iran – denne del kaldes også den kurdiske del af Iran. 

Klipper håret

Du har måske set billeder eller videoer af kvinder og mænd, der klipper deres hår af for at vise, at de føler med iranerne. 

Faktisk er det at klippe noget af sit hår af ikke nyt i Iran. Det er noget, som man har gjort i mange år for at vise sin sorg. Fordi det er farligt at kritisere styret i landet, har det været en måde at vise sin utilfredshed på. 

Tidligere på ugen sendte 100 personer totter fra deres hår til den iranske ambassade i Danmark. Det gjorde de for at vise deres utilfredshed med det, der sker i Iran lige nu. Sådan skriver DR.

LÆS OGSÅ: Kvinder brænder deres tørklæder – hvad sker der i Iran?