Kultur

Kvinder brænder deres tørklæder – hvad sker der i Iran?

Morteza Salehi

Foto: Mere end 76 mennesker har indtil videre mistet livet.

Nanna Hein


6 oktober, 2022



Den seneste uge har iranerne været på gaden for at demonstrere mod det iranske styre.

Landet Iran er styret af religiøse præster. Her skal alle følge nogle meget strenge muslimske love. Hvis man bryder de religiøse love i landet, så kan man komme mange år i fængsel eller miste livet.

Iran

  • Iran hed tidligere Persien. I Oldtiden var landet et af de mest magtfulde i verden.
  • Iran ligger i Mellemøsten. Landets naboer er Armenien, Aserbajdsjan og Turkmenistan i nord. Afghanistan og Pakistan i øst og Tyrkiet og Irak i vest.
  • Landets hovedstad hedder Teheran.
  • Der bor 82 millioner mennesker i landet (2019).

I 2020 blev en mand for eksempel slået ihjel for at have drukket alkohol. Det er nemlig ulovligt i Iran. Det skriver Berlingske. Flere er også kommet i fængsel for at lægge videoer op på sociale medier, hvor de danser. Det er nemlig også ulovligt.

Men nu er folket i Iran ved at få nok at de strenge love og straffe. De seneste uger er mange tusinde folk gået på gaden for at demonstrere. Kvinder har brændt deres hijab og mænd har dækket deres hår, så det ligner en hijab.

Det hele startede, da en 22-årig kvinde døde, efter hun havde været i politiets varetægt. Det har sat gang i demonstrationer mod styret i Iran, som iranerne ønsker skal ændre sig. Sådan skriver CNN.

Hvad skete der med 22-årige Masha Amini?

Den 22-årige kvindes navn var Masha Amini. I midten af september blev hun stoppet af et særligt politi i Iran, som hedder moralpolitiet. Det iranske moralpolitis opgave er at håndhæve de islamiske love, som er de vigtigste love i Iran. En af lovene er, at kvinder skal gå med hijab.

Politiet anholdte Masha Amini, fordi de mente, at hendes hijab ikke dækkede hendes hår godt nok. Sådan skriver TV2.

Et par dage efter dukkede hun op på et hospital. Hun var tydeligt kommet til skade, og var blevet lagt i koma. Tre dage efter døde hun.

Det iranske politi har sagt, at Masha Amini fik et pludseligt hjertestop, imens hun var i politiet varetægt, og dette er grunden til hendes død. Flere øjenvidner har dog fortalt, at de har set politiet tæve hende. Sådan skriver BBC.

Hvad sker der i Iran?

Masha Aminis død har sat gang i Iran. Til hendes begravelse dukkede tusindvis af mennesker op, og efterfølgende gik folk på gaden for demonstrere. Her har kvinder brændt deres hijaber og klippet deres hår af. Det har de gjort for at vise, at de er utilfredse med de love, der er i Iran. Blandt andet loven om at kvinder skal have dækket hår, ben nakke og arme, når de er ude i offentligheden.

Der har tidligere været demonstrationer mod styret i Iran. Men de demonstrationer, der foregår nu, er større og voldsommere.

”Det er opsigtsvækkende, at unge kvinder vover at danse i gaderne og at smide sløret. Men læg mærke til, at protesterne nu retter sig imod regeringen. Det handler ikke længere kun om tilsløring, men om hele undertrykkelsen i Iran.” Sådan siger Mansoureh Mills til Politiken. Hun er Iran-researcher i Amnesty International.

Hvem bestemmer i Iran?

I Iran har man et styre, som er meget specielt.

Tidligere havde landet en konge, som blev kaldt en shah. I 1941 fik Iran en shah, som ville gøre landet mere vestligt. Landet skulle være mere som USA og Europa.

Men det var flere i landet utilfredse med. De ville hellere holde fast i de muslimske traditioner. I 1979 blev shahen derfor væltet. Han måtte flygte ud af landet. I stedet skulle landet regeres af muslimske præster. Det kalder man for den iranske revolution. Det skriver mediet Globalis.

Man bestemte, at de muslimske love skulle være landets øverste love. Irans nye leder blev ayatollah Khomeini. Man siger, at Iran har en blanding af et præstestyre og et demokrati. Iran har været styret af præster lige siden.

I 1989 døde ayatollah Khomeini. Hans efterfølger blev ayatollah Ali Khamenei. Han er stadig landets religiøse leder i dag. Han blev ikke valgt af folket.

Den åndelige leder, som han også kaldes, har magt til at ophæve de love, som præsidenten og politikerne vedtager. Han styrer også politiet, militæret, medierne og dommerne i landet. Det er altså præsterne, som bestemmer i Iran.

Hvad gør den iranske regering?

Det iranske præstestyre ønsker ikke at ændre lovgivningen i landet og slår derfor hårdt ned på demonstranterne. Flere end 76 mennesker har allerede mistet livet.

Det iranske politi skulle eftersigende skyde direkte efter demonstranterne. Det fortæller en gruppe i Iran, som kæmper for menneskers rettigheder. Gruppen ønsker, at landene i resten af verden skal hjælpe demonstranterne i Iran. Det fortæller gruppens leder, Mahmood Amiry-Moghaddam.

“Vi kommer med det her opråb til det internationale samfund i et håb om, at de vil vise beslutsomhed og stoppe torturen og drabene på demonstranter. Verden er nødt til at beskytte det iranske folk og deres krav på basale rettigheder“, siger han ifølge DR.

LÆS OGSÅ: Putin holdt tale – hvad sagde han?