Kultur

Undersøgelse overrasker: Meget tattoo-blæk har stoffer, der kan skade dig

Vær opmærksom på, hvilket blæk der bliver brugt til din tatovering.

Foto: Olene Yakobchuk/Shutterstock

Peter Hermann


16 august, 2021



En ny undersøgelse viser, at man skal passe på med det blæk, der bliver brugt til tatoveringer. Du kan nemlig ikke vide, præcis hvad det indeholder. I værste fald kan kroppen reagere så voldsomt, at man må fjerne tatoveringen og huden med en operation.

Overvejer du at få en tatovering? Så skal du være opmærksom på, hvilket blæk tatovøren bruger. For en ny svensk undersøgelse viser, at der er farlige stoffer i meget af det blæk, som man bruger til tatoveringer. Det skriver DR.

Undersøgelsen viser, at kun syv procent af blækket i undersøgelsen levede op til kravene. Hele 61 procent indeholder direkte farlige stoffer. Et af de firmaer, som laver blæk, har svindlet og kopieret beskrivelsen af indholdet fra en af flaskerne til alle de andre. Ikke engang farven var den rigtige.

Hvor mange har en tatovering?

  • Cirka 600.000 danskere har en tatovering.
  • Det svarer cirka til 15 procent af befolkningen.
  • I alderen 15-25 år har hver ottende en tatovering.
  • Flere bliver tatoveret – især blandt kvinder. I 2009 havde 11 procent af kvinder og 12 procent af mænd en tatovering. I 2013 har 17 procent af kvinder og 13 procent af mænd en tatovering.
  • I Danmark er det ulovligt at blive tatoveret, hvis man er under 18 år

Kilde: YouGov 2013

Undersøgelsen vækker bekymring hos den svenske kemi-forsker Yolanda Hedberg, der har været med til at lave undersøgelsen.

“Det står soleklart efter vores undersøgelse, at tatoveringsblæk i høj grad indeholder potentielt farlige stoffer. Meget tyder på, at forbrugerne skal være mere forsigtige, fordi det er så svært at kontrollere,” siger hun til DR.

I værste fald kan blækket give en livslang allergisk reaktion, der kan betyde, at man må operere hud og blæk væk.

Flere unge får tatoveringer

Flere og flere får tatoveringer. Kunsten på kroppen kan dog føre flere problemer med sig. Det skriver Bispebjerg Hospital på deres hjemmeside.

En tredjedel oplever kløe og hævelse, mens en femtedel af tatoveringerne ikke tåler sollys. Færre får også problemer med allergi mod rødt blæk. Få får infektioner af tatoveringer.

Hospitalet skriver også, at der ikke er nogen effektiv kontrol af, hvad der er i tatoveringsblæk:

“Ingen tatoveringsblæk er sikre, hvad angår kemiske indholdsstoffer, der kan give allergi eller anden skade.”

LÆS OGSÅ: Enhedslisten: Tandlæge skal være gratis for unge