Politik

Enhedslisten: Tandlæge skal være gratis for unge

En tur i tandlægestolen kan blive rigtig dyr.

Foto: Yusuf Belek/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


11 august, 2021Mange unge over 18 år dropper at gå til tandlægen. Blandt andet fordi, at det er dyrt.

Når du går til lægen, er det gratis. Når du kommer på skadestuen, er det gratis. Men hvis du skal en tur til tandlægen, kan du hurtigt stå med en regning på flere tusinde kroner.

Det er ikke fair. I hvert fald ikke, hvis man spørger politikerne hos Enhedslisten. Partiet vil nu kæmpe for, at et besøg hos tandlægen skal være gratis for unge mellem 18 og 25 år. Det skriver Enhedslisten på sin hjemmeside.

Forslaget skal ”stoppe konsekvenserne af ulighed og fattigdom blandt unge,” skriver Enhedslisten. 38 procent af alle, der er fyldt 18, kommer ikke til tandlæge de næste to år. Det er blandt andet fordi, at det er dyrt, udtaler Sundhedsstyrelsen.

Partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, forklarer det nye forslag i en pressemeddelelse:

”Vi kan alle sammen brække en arm eller knække en tand. Men mens vi kan få hjælp til det ene alle sammen, er det kun folk med penge, der kan få hjælp til tænderne. Og det rammer hårdt blandt mange unge. Enhedslistens budskab er, at vi skal sikre tandsundheden i fællesskab, ligesom vi gør med alt andet sundhed. Vi begynder med de unge.”

Med tiden vil Enhedslisten altså gøre tandlægen gratis for alle i Danmark.

Hvis du ikke skal betale – hvem skal så?

Det er dyrt at gå til tandlægen. Og selvom du ikke betaler regningen, forsvinder den ikke. I stedet skal regningerne betales af staten. Og statens penge kommer fra den skat, vi alle sammen betaler, når vi har et arbejde.

Du slipper altså ikke for at betale for tandlægen. I stedet skal det betales gennem skatten. Men på den måde bliver regningerne fordelt ud mellem alle i Danmark – og de rige betaler mere end de fattige.

Men på den anden side vil dine penge også komme til at gå til andres dyre besøg hos tandlægen, mens du måske ikke selv ville have så store regninger.

Det vil koste cirka mellem 500 og 700 millioner kroner at gøre tandlægen gratis for unge. Det viser beregninger fra Sundhedsministeriet.

Enhedslisten vil sætte 750 millioner kroner af til forslaget.

Hvad mener du?

Skal tandlægen være gratis for unge?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...