Kultur

Festivalerne aflyser: “Vi ses i 2022”

Orange Scene på Roskilde Festival i 2016.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Marie Byriel-Thygesen


5 maj, 2021



Efter den nye genåbningsaftale kan det ikke lade sig gøre at holde festivaler, som vi plejer. Det har fået flere festivaler til at aflyse.

Måske du havde forestillet dig at hoppe til en koncert, spille øl-bowling med vennerne og nyde den store mængde af mennesker til en festival denne sommer. Men sådan bliver det desværre ikke. Du må vente til næste år.

Flere festivaler som Roskilde Festival, Northside, Smukfest og Tinderbox har nu besluttet at aflyse denne sommer.

Det har de besluttet, fordi politikerne har sat nye grænser for, hvor mange gæster festivalerne må have. Det skriver Berlingske.

Hvorfor aflyser festivalerne?

I går tirsdag blev et flertal af politikerne i Folketinget enige om en aftale for, hvordan Danmark skal åbne endnu mere.

Aftalen blev lavet mellem alle partierne i Folketinget, undtagen Nye Borgerlige. De blev for eksempel enige om, at alle elever i folkeskolen kan vende tilbage på fuld tid allerede fra i morgen torsdag.

Men partierne er også blevet enige om, at det ikke er en god idé at holde festivaler, hvor tusindvis af mennesker er samlet. Derfor lægger aftalen op til, at der højst må være 2.000 deltagere til festivaler mellem 21. maj og 1. august. Det er slet ikke nok gæster til mange festivaler i Danmark. Derfor har mange aflyst.

Du kan læse mere om genåbningsaftalen her.

Hvad betyder det for festivalerne?

Når festivalerne aflyser, er det svært for dem at tjene penge. Derfor får festivalerne hjælpepakker med penge fra staten, så de kan overleve nedlukningen.

Det er andet år i træk, at Roskilde Festival bliver nødt til at aflyse. For to år siden skulle festivalen faktisk have fejret 50 års jubilæum. Det er Danmarks største festival, som er vant til at få cirka 130.000 gæster.

“Vi er knuste over, at vi ikke får mulighed for at samles igen på vores festival og bidrage til at genskabe de fællesskaber, som coronakrisen har ødelagt for så mange mennesker,” skriver Roskilde Festival på hjemmesiden.

Festivalen Grøn havde for nogle uger siden lavet en plan, som gik ud på at inddele 10.000 gæster i 10 grupper, så der i hver gruppe er 1.000 mennesker. På den måde kunne man holde afstand. Men som det er lige nu, kan planen ikke lade sig gøre, ifølge Theis Petersen. Han er indsamlingschef i Muskelsvindsfonden, som står bag festivalen.

Men måske kan planen lykkes senere på året. Fra 1. august bliver grænsen for gæster hævet fra 2.000 til 5.000. Derfor vil festivalen Grøn prøve at finde en løsning.

“Men nu sætter vi os ned, tænker os om, og så kommer vi med en udmelding i løbet af nogle dage”, siger Theis Petersen til DR.

Det er ikke kun de store festivaler, som er blevet aflyst. Mindre festivaler har også været nødt til at lukke i år. Det gælder blandt andet Nibe festival og Samsø festival.

Du kan se listen over aflyste festivaler her.

Hvad skal jeg gøre med min billet?

Det kan være, at du allerede har købt en billet til en festival. Men det betyder ikke, at du har mistet hverken billetten, eller at du ikke kan få pengene tilbage.

Flere festivaler lægger op til, at man kan beholde sin billet og bruge den til næste sommer. For eksempel, hvis du har billet til enten Roskilde Festival, Northside eller Tinderbox, så gælder din billet automatisk til næste år. På den måde mister festivalerne ikke en masse penge ved at skulle give penge tilbage til alle gæsterne.

Men hvis man hellere vil have pengene tilbage for sin billet, kan man også det.

LÆS OGSÅ: 5.000 deltog i koncert: Det spredte ikke smitte