Politik

Overblik over ny aftale: Alle tilbage i folkeskole

Allerede fra på torsdag må alle elever komme tilbage i folkeskolen.

Foto: Jeswin Thomas/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


4 maj, 2021Nu må du komme tilbage i biffen og fitness-centret. Men det ser sort ud med festivalerne.

Det går godt med at holde smitten nede. Derfor er politikerne klar til at åbne Danmark endnu mere.

Natten til tirsdag blev et flertal af politikerne i Folketinget enige om en ny aftale. Og de fleste regler gælder allerede fra torsdag den 6. maj.

Og den største nyhed for alle skolebørn: Nu må alle komme tilbage i folkeskolens klasseværelser.

”Heldigvis står vi et godt sted med fortsat lave smittetal og få indlagte,” siger sundhedsministeren Magnus Heunicke ifølge DR.

”Samtidig har snart hver fjerde dansker påbegyndt vaccination, og der er masser af danskere, der lader sig teste regelmæssigt. Derfor kan vi nu åbne for flere af de aktiviteter, mange danskere savner.”

Alle partier er blevet enige om aftalen, bortset fra Nye Borgerlige.

Her er overblikket over aftalen.
1
Alle tilbage i folkeskole

Elever fra 0.-4. klasse er allerede tilbage på fuld tid. Men fra 6. maj må også alle elever fra 5.-10. klasse komme tilbage til normalt skema. Så er der fuldt hus i folke- og privatskoler.

2
Nogle er heldige på ungdomsuddannelser

Alle elever på erhvervsuddannelser må vende tilbage fra 6. maj på fuld tid.

Men hvis du går på andre ungdomsuddannelser, må kun alle afgangseleverne møde op på torsdag. Det gælder også på voksenuddannelser. Men resten af eleverne får lov til at komme tilbage på fuld tid 21. maj.

Hvis man studerer på universitetet, må man være tålmodig lidt endnu. Studerende på videregående uddannelser kan møde op 50 procent af tiden fra 21. maj.

3
Tilbage i biffen

Biografer, teatre og spillesteder genåbner med coronapas fra 6. maj. Det gælder også andre kulturaktiviteter, der minder om. Der må være op til 2.000 tilskuere, men delt ind i grupper af 500.

Publikum skal helst sidde ned og kigge mod scenen eller lærredet.

 

4
Slut med at bestille bord

Der har været meget kritik af 30-minutters-reglen om, at du skal bestille bord på en cafe, restaurant eller bar 30 minutter i forvejen, hvis man vil sidde indendørs.

Den regel bliver nu droppet. Man forventer, at det vil føre til, at smitten stiger lidt.

5
Fest hele natten

Det er allerede tilladt at holde fest. Men indtil nu måtte du kun feste til midnat.

Men den regel ryger nu ud af vinduet. Så nu må du feste til den lyse morgen. Men kun gæster til festen må have adgang til lokalet – ikke fremmede fra gaden.

Fra 6. maj må du samles 25 personer til en fest indendørs. Der må også serveres alkohol til private fester fra klokken 22 til 5.

6
Back in Fitness

Nu må fitnesscentrene åbne igen. Det gælder også anden sport, der foregår indendørs.

Fra 6. maj må fitnescentrene åbne igen for personer over 18 år. Man skal vise coronapas.

Men fitnesscentrene skal overholder det indendørs forsamlingsforbud på 25 personer. Hvordan det skal fungere i et stort fitness-center, er svært at forestille sig. Der er et krav om, at der skal være personale i hele åbningstiden, så reglerne bliver overholdt.

Kontaktsport, hvor man er meget tæt på hinanden, må man stadig ikke dyrke.

7
Ser skidt ud for festivaler

Du skal ikke regne med at komme på en stor festival i år. Politikerne har besluttet, at festivalerne skal følge en række råd fra eksperter.

Det betyder, at man kan holde en udendørs festival for 2.000 mennesker, der skal stå i grupper af 200. Fra 1. august kan det hæves til 5.000 mennesker i grupper på 500. Hvis man senere vurderer, at det ikke er farligt, kan det hæves til 10.000 mennesker.

Men der er stadig langt op til de sædvanlige 130.000 mennesker til Roskilde Festival. Det betyder, at de store festivaler ikke kan afholdes i år. Roskilde Festival har allerede meldt aflysningen ud. 

8
Slut med hjemmearbejde

Masser af mennesker sidder stadig derhjemme og arbejder. Men de kan stille og roligt begynde at komme tilbage på arbejde.

Der skal laves en plan for, at de kan vende tilbage på arbejde fra 21. maj.

9
Vi må samles flere mennesker

Allerede ved den sidste aftale blev politikerne enige om, at vi må samles flere mennesker fra 6. maj.

Fra på torsdag må vi samles 25 indendørs og 75 udendørs.

21. maj bliver det 50 indendørs og 100 udendørs. Og den 11. juni bliver det hævet til 100 personer indendørs – og slet ingen begrænsninger for udendørs.

  1. august er der heller ikke noget forsamlingsforbud indendørs.