Politik

Debat på Seismo: Burde skolerne være åbnet tidligere?

I mange måneder har skolerne været lukket. Nu er mange elever så småt tilbage i skolen.

Foto: Taylor Wilcox/Unsplash.

Julius Christiansen Tromholt


5 maj, 2021



Det seneste år har skolerne været lukket i lange perioder. Man ville undgå, at eleverne smittede hinanden med corona. Men kunne man have åbnet skolerne før? Det blev debatteret her hos Seismo.

Du har ikke været meget på skolen det seneste år. I mange måneder har skolerne været helt lukkede. Det har påvirket mange unge. Mange har følt sig ensomme. Og mange er bange for, at de er kommet bagud i skolen.

Men burde politikerne have åbnet skolerne tidligere? Det blev debatteret her hos Seismo.

Med til debatten var Jacob Mark, Svend Brinkmann og Yasmin El Youssef.

Jacob Mark er politiker og medlem af Folketinget for Socialistisk Folkeparti (SF). Svend Brinkmann er forfatter og professor i psykologi. Yasmin El Youssef er 19 år og læser medicin på Københavns Universitet.

Debatten blev afholdt i samarbejde med Guldborgsund Bibliotekerne.

Burde skolerne være åbnet tidligere?

Politiker Jacob Mark er ikke i tvivl. Han mener, at man sagtens kunne have åbnet skolerne før. Han mener, at der har været for stort et fokus på økonomi. Og ikke et stort nok fokus på de unge og skolerne.

”Ja, det mener jeg, at man skulle. Da landet lukkede ned, var der stort fokus på økonomi. Der skal både være økonomi, men der skal også være hensyn til den mentale trivsel. Vi var for sene til at få de unge i skole. Og for lidt kreative i forhold til at få dem afsted i små grupper. Man tænkte ikke nok på, hvordan man kunne lave nogle gode løsninger for de unge,” siger Jacob Mark.

Yasmin El Youssef mener, at det er svært at sige. Man skulle nemlig også passe på, at smitten ikke steg.

”Det er svært at sige. Alle vil jo gerne have, at skolerne skal åbne. Men det er svært at vurdere, hvad man skal gøre. Jeg tror, at en delvis genåbning, hvor nogle kommer tilbage, og andre bliver hjemme, er det mest fornuftige,” siger hun.

Svend Brinkmann mener også, at man burde have åbnet skolerne tidligere. Efter skolerne er blevet åbnet lidt mere, så kan vi se, at det ikke har betydet det store for smitten. Men det vidste man jo ikke for flere måneder siden.

”Når vi står her og ser tilbage, så er svaret klart ja, vi skulle have åbnet skolerne før. Vi kan se, at den smitterisiko, som politikerne er præsenteret for, ikke har holdt stik. Politikerne har været meget forsigtige. For flere måneder siden vidste man ikke, hvordan det ville gå. Derfor har man været meget forsigtig. Børn og unge bliver ikke lige så syge, de smitter heller ikke så meget, så man kunne godt have åbnet noget mere før i skolerne,” siger han.

Skulle politikerne have været mere kreative?

Til debatten blev det også diskuteret, om politikerne skulle have forsøgt nogle kreative løsninger, så børn og unge kunne komme i skole tidligere. Det kunne for eksempel være at sende børn og unge i skole i mindre hold.

Det mener Jacob Mark, at man burde.

”Jeg synes, at hele forløbet har været for stift. Enten var man åbnet, eller også var man lukket. Man burde have set på løsninger, hvor man kunne åbne en lille smule. Eller komme tilbage i små hold eller med krav om test.”

Det var Svend Brinkmann enig i.

”Ja, det synes jeg. Til alle pressemøderne har der stået en masse ministre og folk, der vidste noget om sundhed. Der har ikke stået folk med pædagogisk indsigt. Som ved noget om skoleliv, unge mennesker og uddannelse,” siger han.

LÆS OGSÅ: Overblik over ny aftale: Alle tilbage i folkeskole