Identitet
Hvad må man gøre og sige i sportsklubben? Ny kampagne skal stoppe krænkelser
En ny kampagne skal sætte en stopper for seksuelle krænkelser i sports-klubber og andre fritids-foreninger.
Hvilket sprog skal man bruge, når man går til fodbold – både på banen og i omklædningsrummet?
Der skal tages et opgør med alle slags seksuelle krænkelser, når man går til sport og andre fritidsaktiviteter. Det mener Danmarks Idrætsforbund (DIF), som har startet en ny kampagne, der skal forhindre seksuelle krænkelser i sports-klubber og andre foreninger.
Det kan for eksempel være sproglig chikane, altså bevidst, ondskabsfuldt drilleri eller forfølgelse. Det kan også være blufærdigheds-krænkelse, altså når nogen overskrider andres grænser, for eksempel ved at røre ved dem eller vise sig nøgen.
Det kan også være seksuelle overgreb.
”Det kan være et meget svært emne at håndtere, og derfor er det virkelig vigtigt, at lederne i idræts-foreningerne forholder sig til det. At de sørger for, at der bliver lavet tydelige regler for samvær, og for hvordan man taler sammen. Især fordi mobiltelefonen er med over det hele,” siger Jan Darfelt fra DIF en presse-meddelelse.
Hvor går grænsen for sprog på banen?
Den nye kampagne indeholder et online lærings-forløb, som kan bruges i DIF’s cirka 9.000 foreninger.
Det skal hjælpe foreningerne med at forhindre seksuelle krænkelser, men også håndtere dem, hvis det sker.
Forløbet består blandt andet af korte dokumentarer, digitale fortællinger, øvelser og interaktive film, hvor man får mulighed for at tænke over sine egne erfaringer og reaktioner.
I medierne er det ofte blevet diskuteret, hvilket sprog det er okay at bruge på banen og i omklædningsrummet. I 2017 fik det danske landshold kritik for en sang, hvor de råbte ”store patter!”
I 2019 skred den sorte, italienske spiller Mario Balotelli fra en kamp, da tilskuerne begyndte at råbe abe-lyde efter ham.
Samme år protesterede FCK-spilleren Viktor Fischer over, at fans råbte ”homo” efter ham på banen.
Hvad mener du?