Politik
Hvis alt går godt: Skoler og uddannelser kan åbne langsomt efter påske
Corona-smitten er kommet under kontrol. Og hvis smitten fortsætter som nu, så kan det danske samfund langsomt åbne op igen efter påske, siger statsministeren.
”Vores fælles indsats er helt, helt afgørende. Og derfor tør jeg næsten ikke sige det, jeg har tænkt mig at sige i dag.” Det fortalte statsministeren Mette Frederiksen på et presse-møde mandag eftermiddag.
Men hun sagde det alligevel:
”Hvis vi i de næste to uger hen over påsken står sammen, og hvis tallene fortsat er stabile over de næste to uger, vil regeringen begynde på en gradvis, stille og kontrolleret åbning på den anden side af påsken.”
Hvis alt går godt, kan det danske samfund altså begynde at åbne op igen fra den 14. april.
Men kun gradvist – det vil sige, at vi ikke allesammen kan få lov til at vende tilbage til vores gamle hverdag med det samme. Og vi ved ikke, hvem der må vente længst. Store virksomheder, biblioteker, caféer, børnehaver – eller skoler?
Kan skolerne åbne efter påske – og hvordan?
Statsministeren nævnte skoler og uddannelser på sit pressemøde. Hun sagde, at åbningen af Danmark skal ske forskudt – det vil sige, at alle måske ikke skal møde i skole eller på arbejde på samme tid:
”Det kan for eksempel være, at vi skal arbejde, uddanne os og gå i skole på forskellige tidspunkter af dagen. Vi skal fordele os ud over døgnets timer.”
Journalisten Jacob Fuglsang, som er uddannelses-redaktør på avisen Politiken, har talt med personer, der kender til regeringens planlægning lige nu. I en artikel i Politiken vurderer han, hvordan planen for at åbne skolerne kan komme til at se ud.
Han tror, at eleverne skal deles op:
”På skoler med to spor kan det være A.-klasserne om formiddagen og B.-klasserne om eftermiddagen. På den måde kan eleverne komme i skole, men på en måde, så der er plads til at hoste uden at smitte hele skolen.”
Han mener også, at elever i 9. klasse måske kan få lov til at starte hurtigere end andre for at blive klar til den afsluttende eksamen. På samme måde kan elever i 3.g på gymnasie-uddannelser måske få lov at vende tilbage før elever i 1.g og 2.g, så de kan forberede sig på studenter-eksamen til sommer.
Jacob Fuglsang skriver også, at erhvervs-uddannelserne bør få lov til at åbne fra start. Her er der hårdt brug for at blive undervist fysisk på skolen eller praktik-pladsen.
Hvad nu, hvis skolerne ikke åbner efter påske?
Og hvad skal der så ske, hvis corona-smitten pludselig eksploderer over påsken?
Der er ingen sikre svar. Men det er stadig en mulighed, at skolerne holder lukket til efter sommer-ferien. Og at din eksamen bliver udsat – eller skrottet helt.
Den beslutning kan nu tages af én person i Danmark. Hun hedder Pernille Rosenkrantz-Theil, og hun er børne- og undervisningsminister.
Politikerne i Folketinget er nemlig blevet enige om en nød-lov, som giver ministeren lov til at udskyde – eller helt aflyse – eksaminer på landets folkeskoler, efterhvervsuddannelser og gymnasier. Læs mere om det her.