Politik

Elev-organisationer: Elever har brug for mere tid og god fjern-undervisning for at klare eksamen

Fra mandag skal alle elever i folkeskoler og på ungdomsuddannelser undervises hjemmefra i 14 dage.

Foto: Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


13 marts, 2020



Skal kravene til eksamen ændres, når skole-elever går glip af undervisning? Der er især brug for god tid og god online-undervisning, mener elev-organisationer.

Eksamen lurer lige om hjørnet – uanset, om du går i 9. klasse eller på en ungdoms-uddannelse. Og fra på mandag skal du sidde alene derhjemme foran computeren. I mindst to uger – men måske længere.

Kan du overhovedet nå at forberede dig ordentligt?

Børne- og undervisningsministeren Pernille Rosenkrantz-Theil indrømmer, at lukningen af skoler og uddannelser kan få negative konksekvenser for elevernes eksamens-resultater. Derfor har hun åbnet op for at ændre på krav og bedømmelse til eksaminer:

”Det må vi tage forbehold for, i forhold til hvordan vi tilrettelægger eksamen, og hvordan vi vurderer de eksamens-resultater, der kommer,” siger hun til Seismo.

Skole-lukningen er ikke et stort problem for eleverne på HTX-uddannelsen, mener Anton Bay Hansen. Han er formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation, der kæmper for erhvervsskole-elevers muligheder og rettigheder:

”Mange HTX-elever bruger i forvejen størstedelen af deres materialer via nettet.”

Til gengæld mener han, at det er helt afgørende, at elever på erhvervsskolernes EUD-uddannelser får god tid til at forberede sig til den sidste eksamen – også kaldet en svendeprøve.

Brug for mere tid

En EUD-uddannelse er en praktisk uddannelse, for eksempel som elektriker, tømrer eller maler. Og derfor kan man ikke så godt forberede sig hjemme foran en computer – det skal man gøre på skolen eller på sin lære-plads.

Derfor er det vigtigt, at EUD-eleverne får nok tid til at forberede sig, siger Anton Bay Hansen:

”Man skal have nøjagtig lige så meget tid til svendeprøven og det forberedende arbejde op til som i en normal situation. Det er især vigtigt for EUD-eleverne, fordi de skal lære på skolen og lave fysiske prøver på det produkt, man gerne vil lave til sin svendeprøve.”

Udfordringen kan måske løses ved at flytte svendeprøverne til senere på året, foreslår han:

”Hvis alt andet kan rykkes, så kan en svendeprøve også rykkes.”  

– Burde man kunne få kompensation i karakteren, hvis man ikke har fået nok forberedelsestid og undervisning?

”Det er der ikke belæg for, hvis man får ordentlig mulighed for at forberede sig. Og det er det, vi vægter klart højest.”

Det vigtigste er god fjern-undervisning

Hvis undervisningsministeren vil ændre kravene til eksamen i 9. klasse, hilser Thea Enevoldsen idéen velkommen. Hun er formand i organisationen Danske Skole-elever, der arbejder for folkeskole-elevers muligheder og rettigheder.

”Det er fantastisk, at ministeren viser forståelse for situationen,” siger hun.

”Jeg ved, at der er rigtig mange elever i 9. klasse, som lige nu sidder derhjemme og tænker: ’Misser jeg nu et helt emne, som jeg så risikerer at trække til min eksamen?´”

Hun mener dog, at det vigtigste, der skal gøres, er at sørge for, at eleverne får en god undervisning derhjemme – før eksamen:

”Det er rigtig fint, at ministeren nu åbner op for, at situationen kan blive lidt mere fleksibel, men indtil videre tror jeg, at det bedste de kan gøre, er at tilbyde så meget fjern-undervisning og så mange online-moduler som overhovedet muligt.”

Thea Enevoldsen er ikke voldsomt bekymret for, at karakter-gennemsnittet for 9.klasses-eksamen pludselig ryger i bund efter skole-lukningen.

”Jeg tror, der er mange elever, der er kede af det og lidt chokerede over, at skolerne er lukkede. Det er jo et voldsomt skridt at tage. Men der er også rigtig mange, som forstår det. Jeg har tillid til, at vi elever kan følge med og hanke lidt op i os selv, når vi så kommer tilbage på skolebænken.”

LÆS OGSÅ: Minister: Der kommer ingen erstatnings-undervisning