Videnskab

Australien undersøger: Hvad betød klima-forandringerne for brande?

Røg fra brande i Australien.

Foto: Saeed Khan/AFP/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


30 januar, 2020



Et område i Australien vil lave en stor undersøgelse om de store brande, som har ramt Australien de seneste måneder.

De fleste har nok hørt om de voldsomme brande, som har ramt Australiens østkyst. Men hvad startede egentlig det hele? Det skal en ny undersøgelse finde ud af. Det skriver BBC.

Det er den australske del-stat New South Wales (et område i Australien), som vil sætte undersøgelsen i gang. Det forklarer områdets øverste politiske leder, Gladys Berejiklian. Og hun lover, at de vil ’vende hver en sten.’ Altså, at de vil være meget grundige.

Et område på størrelse med Portugal er blevet ødelagt af brandene. Indtil videre er 25 mennesker og op mod en milliard dyr blevet dræbt ligesom flere tusind hjem er blevet ødelagt.

Hvad skal undersøgelsen finde ud af?

Der er mange spørgsmål, som skal besvares. Derfor vil undersøgelsen tage et halvt år at lave. De skal blandt andet finde ud af, hvad der startede de store brande. Hvilken rolle har mennesker haft? Hvilken rolle har klima-forandringer haft? Hvad har ellers haft en indflydelse?

De skal også undersøge, hvordan New South Wales har taklet de store brande. Var staten godt nok forberedt? Hvad gjorde staten for at stoppe det?

Undersøgelsen skal hjælpe med at sørge for, at området er bedre forberedt i fremtiden, hvis der sker noget lignende igen. Det forklarer Gladys Berejiklian ifølge BBC.

Debat om klimaets indflydelse

Klimaet har ikke været den direkte årsag til brandene. Men det ekstreme vejr har gjort, at Australien er blevet varmere og derfor mere tørt. Australien havde blandt andet den varmeste dag i landets historie i 2019. Her var der i gennemsnit 41,9 grader. Læs mere om det her.

Flere forskere har derfor længe advaret mod, at det tørre klima vil medføre, at der kommer flere, længere og større brande i Australien.

Australien er et af de lande, som udleder mest CO2 per indbygger. De udleder tre gange så meget Danmark. Det gør de blandt andet, fordi meget af landets elektricitet kommer fra kul.

Derfor har Australiens premier-minister, Scott Morrison, fået kritik fra flere i Australien. De mener nemlig, at Australien skal stoppe med at udvinde så meget kul. Der har blandt andet været flere demonstrationer i landets største by, Sydney. Det skriver Ekstra Bladet.

Se i videoen hvor hurtigt det går, når branden får fat i de tørre områder.