Politik

Skovene brænder stadig i Australien – nu blander Greta Thunberg sig

Skovene brænder på den australske østkyst.

Foto: Peter Parks/AFP/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


23 december, 2019Skove i Australien brænder. Demonstranter og klima-aktivisten Greta Thunberg vil have regeringen til at tage ansvar for klima-forandringerne.

Australien har de seneste par måneder oplevet en af de værste skovbrande i landets historie. Og det er slet ikke overstået endnu. Over 100 brande hærger nemlig stadig landets østkyst.

Australien er et af de lande, som udleder mest CO2 per indbygger. De udleder tre gange så meget som Danmark. Det gør de blandt andet, fordi meget af landets elektricitet kommer fra kul.

Kilde: Verdensbanken.

Indtil videre er en landsby brændt ned. 10 mennesker er døde. Et skov-område på størrelse med Jylland er brændt ned. Landets største by, Sydney, er dækket af røg, og dyret koalaen har mistet sit hjem. Se billeder og læs mere om det her.

Det har fået tusindvis af mennesker til at demonstrere. De mener nemlig, at brandene skyldes klima-forandringerne. Og de vil gerne have, at regeringen i Australien tager klima-forandringerne seriøst.

Og nu blander den svenske klima-aktivist Greta Thunberg sig også i debatten i Australien. Hun skriver på Twitter:

”Ikke en gang katastrofer som denne her får politikerne til at gøre noget. Hvordan er det muligt?
Det er det, fordi vi stadig ikke laver forbindelsen mellem klima-krisen og det ekstreme vejr og naturkatastrofer som brandene i Australien. Det skal ændres. Nu.”

Australiens premier-minister: Skovbrande har ikke noget med klima-forandringerne at gøre

Australiens premierminister Scott Morrison – det som svarer til vores statsminister – har fået meget kritik i sit hjemland. Blandt andet fordi han lige er taget på ferie til den amerikanske ø Hawaii.

Folk er ikke tilfredse med, at han forlader Australien, mens det hele brænder. Efter to brandmænd natten til fredag døde i flammerne, har Scott Morrison valgt at afbryde sin ferie, for at tage hjem til Australien. Det skriver TV2.

Han fortæller, at der ikke er nogen tvivl om, at den globale opvarmning er med til at ændre vejret på jorden. Men han siger også, at klima-forandringer ikke er den direkte årsag til skovbrande.

Skovbrandene vil ikke få ham til at ændre sin klima-politik. Han vil gøre det, som han lovede, inden han blev valgt. Det sagde han ifølge TV2.

Varmen gør det svært at slukke brandene

Australien oplever lige nu en hede-bølge. I tirsdags havde Australien sin varmeste dag nogensinde, med en temperatur på 40,9 grader i gennemsnit. Den rekord blev slået dagen efter, hvor temperaturen ramte 41,9 grader i gennemsnit. Den højeste temperatur der blev målt i landet, var 47,7 grader. Så overvejer man nok at blive hjemme.

Varmen, tørken og kraftige vinde, som blæser til flammerne, gør det svært for brandvæsnet at få styr på flammerne. Hvis der ikke snart kommer en ordentlig mængde regn, så kan det blive svært at få slukket skovbrandene.