Videnskab

Hvor meget plastik smider vi i naturen? 57.000 danske skole-elever har undersøgt sagen

Man tænker ikke altid over det – men cigaret-skodder er også plastik. Og de skader også miljøet. Alligevel er det den type plastik, som skole-elever har fundet allermest af i naturen.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


28 januar, 2020



På tre uger har elever fra Danmarks folkeskoler og gymnasier samlet 374.082 stykker plastik, som lå og flød i naturen.

Måske har du rendt rundt med næsen i græsset og samlet skrald op for nylig? Det har 57.000 elever i hvert fald, skriver Videnskab.dk.

Hvad fandt eleverne?

Eleverne fandt i alt 374.082 stykker plastik i Masseeksperimentet. De delte affaldet op i 22 typer af plastik. Her er de 10 slags plastik, de fandt flest af.

  • 112.018 cigaret-skodder
  • 67.387 plastik-stykker på under 50 centimeter
  • 48.299 chips-poser og slik-indpakning
  • 28.011 små plastposer
  • 24.800 andre plast- eller flamingo-stykker på mindre end 50 centimeter
  • 17.136 flamingo-stykker
  • 9.264 bære-poser
  • 6.545 plast-kapsler til drikkevarer
  • 7.539 plast-kopper og låg
  • 7.740 stykker sejlgarn og snor

Kilde: Rapport for Masseeksperiment 2019

Hvert år kan elever i folkeskoler og på gymnasier deltage i et naturvidenskabeligt eksperiment, som kaldes Masse-eksperimentet. Og i år skulle de unge hjælpe forskere med at undersøge, hvor meget plastik danskerne smider i naturen – og hvilken slags plastik.

Masseeksperimentet 2019 er det første forsøg i verden, hvor et helt lands plastik-forurening er blevet kortlagt.

På bare tre uger samlede de unge 374.082 stykker plastik sammen over hele Danmark – det ville have taget en håndfuld forskere flere år at gøre det samme.

Hvad viser resultaterne?

Eleverne samlede plastik ind på 354,8 kilometer natur i Danmark. Bagefter delte de affaldet op i forskellige typer af plastik. Den slags plastik, de fandt flest af, var cigaret-skodder – hele 112.018 styks samlede de sammen.

For hver kilometer blev der gennemsnitligt fundet 1.054 stykker plastik.

”Man kan diskutere, om det er meget eller lidt,” siger Kristian Syberg til Videnskab.dk. Han er lektor i miljø-risiko ved Roskilde Universitet, og han har været med til at lave Masseksperimentet 2019.

Hvor meget plastik er der i havene?

Meget af vores plastik-affald ender i havene. Det er svært at sige, præcis hvor meget. Men i en stor undersøgelse fra 2015 vurderer forskere, at hele otte millioner ton plastik havner i havet hvert år. Det svarer til, at en skralde-bil tømmer hele sit læs ud i havet hvert eneste minut.
Kilde: The New Plastics Economy og miljø-gruppen plasticchange.com.

”I Danmark ligger der mellem 120 og 200 stykker plastik per kvadratkilometer. Det er mindre end i mange andre lande, hvor det virkelig flyder med plastik. Vi har dog områder, hvor der er flere tusinde stykker plastik per kvadratkilometer, og det gælder især i enkelte parker.”

Hvordan kan man stoppe svineri med plastik?

Plastik er ikke sundt for naturen. Dyr kan komme til at spise det eller blive fanget i det. Og noget plastik – for eksempel cigaretskodder – indeholder stoffer, som kan skade både planter og dyr. For nylig opdagede forskere, at cirka en halv million eremit-krebs døde på ø-gruppen Cocosøerne, fordi de blev fanget i plastik på strandene – læs mere om det her.

Så hvordan får vi stoppet forureningen med plastik?

Politikerne i Folketinget har netop besluttet at gøre det forbudt for butikker at give gratis bære-poser til kunderne – læs mere om det her.

I Kina er politikerne gået endnu længere. Her er flere typer af plastik blevet helt forbudt at sælge – læs mere om det her.