Videnskab

Fanget i plastik-affald: En halv million eremit-krebs er døde

508.000 krebs er fundet døde på Cocosøerne.

Foto: Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


5 december, 2019Der flyder så meget plastik-skrald på ø-gruppen Cocosøerne, at de små eremit-krebs dør.

De er nogle sjove små dyr. Eremit-krebs er små krebsdyr, som kravler rundt på stranden og i vandkanten. Deres bagkroppe er så bløde, at de kryber ind i gamle sneglehuse og bruger dem som bolig og beskyttelse.

Men eremitkrebsene er kommet i problemer på ø-gruppen Cocosøerne, som ligger i Det indiske Ocean. Her ligger der så meget plastik-affald og flyder på strandene, at eremitkrebsene dør i massevis. Det viser en ny undersøgelse, skriver The Guardian.

508.000 krebs er fundet døde på Cocosøerne. Derudover er der fundet 61.000 døde eremitkrebs på øen Henderson, som ligger i Stillehavet. Her er strandene også fyldt med plastik.

Forskerne fandt mellem en og to døde eremitkrebs per kvadratmeter på øernes strande.

Forskerne bag undersøgelsen kommer fra et institut for marinestudier på University of Tasmania i Australien og fra det naturhistoriske museum i Englands hovedstad, London.

At dyrene bliver påvirket af plastik-affaldet er ”chokerende, men måske ikke overraskende”, siger forskeren Jennifer Lavers, som stod i spidsen for undersøgelsen til The Guardian.

Hvordan dør eremitkrebsene?

Når eremitkrebsene vokser sig store, kravler de ud af deres sneglehus for at finde et større. Men hvis de er uheldige, støder de på et stykke plastik, for eksempel en plastik-kop.

Hvis de kravler ned i en plastik-kop eller en anden slags beholder, så er det svært for dem at komme op igen. Og så dør de.

Men det bliver værre endnu. For når en eremitkrebs dør, udsender den en lugt, som de andre eremitkrebs kan lugte. Lugten fortæller dem, at der nu er et sneglehus ledigt, og det vil de gerne finde.

Derfor vil flere andre eremitkrebs også kravle ind i plastik-koppen og dø.

Meget af vores plastik-affald ender i havene. Det er svært at sige, præcis hvor meget. Men i en stor undersøgelse fra 2015 vurderer forskere, at hele otte millioner ton plastik havner i havet hvert år. Det svarer til, at en skralde-bil tømmer hele sit læs ud i havet hvert eneste minut.