Valg fra blokken
Unge til politikerne: Her er Københavns to største udfordringer
To unge har fortalt to politikere fra København, hvad de synes, er byens to største udfordringer. Samtidig vil de høre, hvad politikerne konkret vil gøre ved udfordringerne.
Adel Storgaard og Usama Mir er to unge, som begge bor i København. De har taget en snak med Benjamin Friis fra Socialistisk Folkeparti (SF) og Morten Melchiors fra Det Konservative Folkeparti. Begge politikere stiller op til kommunalvalget i København.
De to unge synes, at byen har to store udfordringer, som de godt kunne tænke sig blev løst. Derfor vil de høre, hvordan lokalpolitikerne har tænkt sig at løse problemerne, hvis de får nok krydser på stemmesedlerne til valget.
Hvad er den første udfordring?
Adel Storgaard og Usama Mir er trætte af, at man ikke kan få en bolig i København, som ikke har en skyhøj husleje. Ifølge dem er det byens store problem. Tit kan man ikke engang betale huslejen i studieboligerne med en SU. Det betyder, at mange må arbejde meget for at få råd til at bo i byen.
Og Morten Melchiors har en idé til, hvordan det problem kan blive løst. Han siger:
”I Københavns Kommune har man haft en regel om, at 100 procent af de nybyggede lejligheder minimum skulle være 95 kvadratmeter. Det har man lavet om til, at 50 procent af de nybyggede lejligheder skal være 95 kvadratmeter. Det giver mening, hvis man er en stor familie, men for mange vil det give bedre mening, hvis kravet droppes. Når der så bliver bygget nyt, skal det være flere mindre lejligheder”.
På billeden nedenunder ses Morten Melchiors. Han stiller op i København for Det Konservative Folkeparti.
Benjamin Friis har et andet svar. Han synes, at almennyttige boliger skal prioriteres først af kommunen.
”Kommunen skal bygge almennyttige boliger først, for så får vi lavet boliger, som er til at betale. Ejerboligerne skal nok blive solgt. For de studerende skal vi lave boliger, som de kan betale alene på en SU. Dertil skal der være et studiekrav, så det rent faktisk er studerende, som bor der”, slår han fast.
Adel Storgaard er dog stadig kritisk over for de to politikeres svar.
”Langt hen ad vejen er jeg enig med jer. I de seneste år har man dog set, at der bliver bygget studieboliger, der koster mere end ens SU. Man gør jo ikke op med udfordringerne. I stedet snakker man bare om, at man vil gøre noget ved det”, fortæller han.
Hvad er den anden udfordring?
Usama Mir synes, at Københavns store udfordring er mængden af skrald og støj fra musik. Han vil derfor vide, hvad de to politikere vil gøre ved problemet.
Benjamin Friis har da også en løsning på problemet.
”Vi skal have mere pædagogisk mandskab. De skal gå ud og minde om, at festen er fed, men at man skal skrue ned. Når de unge så skal rydde op, hvilket de er gode til, så skal der være flere skraldespande. Der er langt imellem skraldespandene, og de er ret usynlige”, fortæller Benjamin Friis.
På billedet nedenunder ser du Benjamin Friis. Han stiller op i København for Socialistisk Folkeparti (SF).
Morten Melchiors synes ikke, at den idé er dårlig. Han kunne dog sagtens se, at der også blev delt bøder ud.
”Vi skal sørge for, at man ikke må larme på hverdage efter klokken 22 og i weekenden efter klokken 23 eller 24. Så skal vi have et ordenskorps, som kan sige: ”Nu flytter vi festen væk” eller giver en bøde. Samtidig skal vi have flere skraldespande og offentlige toiletter”, siger han.
Men Usama Mir er ikke helt tilfreds. Han er i tvivl om, politikerne bare snakker i stedet for faktisk at gøre noget ved problemerne.
”Jeg synes, at noget af det lyder fornuftigt. Det er bare ikke en ny problematik hverken med larmen, skraldespandene eller toiletterne. Det har stået på i lang tid, og der er ikke blevet gjort noget ved det”, slår han fast.
Mener du, at politikerne i din by bør få bedre styr på skralden og støjen? Den 16. november er der valg til kommunerne og regionerne. Her kan du stemme på den politiker, som vil det samme som dig.
Du behøver ikke at være dansk statsborger for at stemme.
Se med i videoen, hvor Adel Storgaard og Usama Mir taler med de to københavnske politikere.
LÆS OGSÅ: Belma: ”Hvis jeg var borgmester, ville jeg sørge for flere billige boliger”