Valg fra blokken

Belma: ”Hvis jeg var borgmester, ville jeg sørge for flere billige boliger”

Hvad ville 22-årige Belma Kustura gøre, hvis hun var borgmester i Odense i et døgn?

Foto: Andreas Hansen og Ditte Folkmann

Mathilde Johannesen


4 november, 2021



22-årige Belma Kustura skal forestille sig, at hun blev Odenses borgmester i 24 timer. Det er en hel dag i borgmesterens stol. Hvad ville hun gøre?

Vi har stillet 22-årige Belma Kustura fra Odense et stort spørgsmål. Vi vil nemlig gerne vide, hvad hun ville gøre, hvis hun fik lov til at være borgmester i Odense i en hel dag. Der er ingen regler, og kommunens penge kan hun bruge på det, som hun synes er vigtigst.

Det er altså 24 timer, hvor hun kan gøre lige, hvad hun vil med byen. Hun kan dog umuligt nå det hele. Uret tikker nemlig, og når det ene døgn er gået, skal hun aflevere nøglerne til rådhuset og borgmesterens kontor.

Derfor er et af de store spørgsmål, hvor hun vil lægge sit politiske fokus? Hvad er vigtigst for Belma Kustura?

Hvad ville være vigtigst at ændre?

Belma Kustura er 22 år gammel, bor i Vollsmose og studerer til socialrådgiver. Hvis hun satte sig i borgmesterens stol på Odenses rådhus, er hun ikke i tvivl om, hvad hun først ville ændre. Hun ville nemlig sørge for, at Odense fik flere billige boliger, som kunne betales alene med en SU.

Kommunen skal bygge boliger, som de studerende kan betale. Lige nu er det mest private, som bygger boligerne, og det er simpelthen for svært at betale huslejen alene med en SU. Når du har en dyr husleje, skal du både jonglere studie og mange timer på et studiejob for at få tingene til at hænge sammen”, fortæller hun.

Og Belma Kustura flyttede netop til Vollsmose, da hun skulle studere, fordi de billige lejligheder i kommunen lå der. Men ifølge hende bør der bygges flere, og så skal de spredes mere ud over kommunen. De få betalige lejligheder, som ikke ligger i Vollsmose, er nemlig ekstremt populære – så det er svært at få fingrene i dem.

Hvad skulle være din mærkesag?

Belma Kustura har en vigtig mærkesag, som bevæger sig væk fra livet som studerende. Hun vil nemlig gerne stoppe den stigmatisering på arbejdsmarkedet, som både mænd og kvinder med en anden etnicitet kan opleve.

Stigmatisering betyder, når en gruppe af mennesker bliver stemplet med et konstant negativt ry.  

Og Belma Kustura synes, at man for ofte hører folk sige, at mennesker med en anden etnicitet tager danskernes arbejde. Hun forstår ikke problemet. For ofte tager indvandrende de jobs, som mange danskere ikke selv vil tage.

”Indvandrende tager tit de jobs, som danskerne ikke selv gider have. Hvad er problemet så? Har du lyst til at være rengøringsassistent eller hjemmehjælper?”, slår hun fast.

Belma Kustura ville altså arbejde for, at man dropper den negative måde at tale om indvandrere og deres arbejdskraft. Men hun vil også kæmpe mod stigmatiseringen af andre grupper.

”Man skal heller ikke stigmatisere andre grupper. For eksempel LGBT+-personer. Ens seksuelle orientering burde jo også være irrelevant, når det kommer til arbejdsmarkedet”, siger hun.

Hvad skulle dit budskab være?

Det er ikke ukendt, at de danske politikere elsker de sociale medier. De lægger tit billeder og tekster op med små korte budskaber for at nå deres vælgere.

Men hvis Belma Kustura kun måtte lægge ét billede og én tekst op i løbet af hendes dag som borgmester – hvad skulle budskabet så være?

”Jeg ville sidde på Odense bibliotek med studerende omkring mig. Teksten skulle lyde: Bedre boliger, bedre muligheder og mere tid til studiet. De studerende skal nemlig have bedre mulighed for at få studiejobs. Der er for få af dem, og når de unge er færdiguddannede, kræver virksomhederne, at de har erfaring. Men hvordan skal de få det, hvis der ikke er studiejobs?”, fortæller hun.

Hvorfor skulle man stemme på dig bagefter?

Efter Belma Kusturas dag som borgmester, ved hun godt, hvorfor vælgerne burde sætte deres kryds ved hende. Hun er nemlig en af folket, og så ved hun, hvad det vil sige at være studerende i 2021.

”De skal stemme på mig, fordi jeg er en af folket. Samtidig er jeg flyttet hertil fra en anden kommune, så jeg kan se på Odense med friske øjne. En af mine styrker er også, at jeg ved, hvordan det er at være studerende i en studieby som Odense. Jeg ved, hvor man skal kigge efter lejlighed, og jeg ved, hvordan det er at jonglere studie, job og frivilligt arbejde”, fortæller hun.

Den 16. november er der valg til kommunerne og regionerne. Her kan du ikke stemme på Belma Kustura, for hun er ikke på stemmesedlen. Der er dog mange politikere, som du kan sætte dit kryds ved, og måske kan du finde en, som vil det samme som dig?

Du behøver ikke at være dansk statsborger for at stemme.

LÆS OGSÅ: Sprogquiz: Vinder de unge eller politikerne?