Valg fra blokken

Vollsmose er Danmarks største ghetto: ”Vi er altså ikke alle sammen kriminelle”

Belma Kustura og Melissa Meltem Sahin møder Odenses borgmester Peter Rahbæk for at tale om ghettolisten.

Foto: Andreas Hansen og Ditte Folkmann

Julius Christiansen Tromholt


28 oktober, 2021



I Danmark er flere områder på en liste, som hedder ghettolisten. Den største ghetto i Danmark hedder Vollsmose. Vi har talt med unge og politikere fra området.

Hvis du står i Mjølnerparken på Nørrebro, i Gellerupparken i Aarhus eller Vollsmose i Odense, så står du faktisk i et af de 15 områder, som politikerne kalder for en ghetto.

De 15 områder er på en liste, som hedder ghettolisten. Måske bor du selv i et af områderne?

Der er mange meninger om ghettolisten i Danmark. Nogle mener, at den er vigtig for at løse problemer i områderne. Men den har også fået stor kritik i mange år. Flere mener, at listen og navnet “ghetto” er med til at få almindelige områder til at lyde meget hårde. Listen har også fået kritik af FN.

Med sine flere end 7.700 beboere er Vollsmose i Odense Danmarks største ghetto.

Hvad siger de unge fra Vollsmose?

Melissa Sahin er 22 år og født i Vollsmose.

Hvordan kommer et område på ghettolisten?

Ghettolisten indeholder kun områder, hvor der er almene boliger – det vil sige boliger, som er betalt af den danske stat for at hjælpe borgere, der for eksempel ikke har så mange penge.

Der er flere ting, som kan sende et område på ghettolisten. Det vigtigste er, at der bor mindst 1.000 personer, og at minimum halvdelen er indvandrere eller efterkommere fra ikke-vestlige lande.

Andre grunde til at komme på ghettolisten er beboere, som er arbejdsløse, kriminelle eller har en lav løn eller en lav uddannelse.

”Jeg synes, at det er vigtigt at tale om, at bare fordi Vollsmose er på en ghettoliste, så er det ikke ensbetydende med, at vi alle sammen er kriminelle,” siger hun.

Belma Kustura er 21 år gammel og bor i Vollsmose.

”Nogle tør ikke efterlade deres bil her. Det synes jeg er fuldstændig forkert. Man møder mange fordomme om Vollsmose. Også fra mediernes side,” siger hun.

Ibrahim El-Hassan er 20 år. Han er bor i Vollsmose i Odense.

”Vi har jo de her ghettolister, som bygger på etnicitet. Det, der er en ghetto i Danmark, er jo et ganske almindeligt boligområde i en masse andre lande. Fordi mine forældre er flygtet til Danmark, så er jeg en efterkommer. Og så bidrager jeg til, at Vollsmose er en ghetto.”

”Vollsmose er et område med problemer, og dem skal vi løse. Men det gør vi ikke ved at kalde området for en ghetto,” siger han.

Hvad siger politikerne?

Christoffer Lilleholt er medlem af byrådet i Odense Kommune for partiet Venstre. Han mener, at ghettolisten er en god idé.

”Min holdning til ghettolisten er, at den er fornuftig at have. Den er et redskab, der giver os nogle muligheder. For der er massive problemer i Vollsmose. Og dem skal vi løse med en masse initiativer, der blandt andet handler om foreninger, skoler, fritidsordninger, daginstitutioner og så videre,” forklarer han.

På billedet nedenunder kan du se Vollsmose i Odense, som er på ghettolisten:

Foto: Andreas Hansen og Ditte Folkmann

Borgmesteren i Odense hedder Peter Rahbæk Juel. Han mener ikke, at ordet ghetto er en god idé.

”Jeg har det faktisk lidt anspændt med, at man kalder det for en ghettoliste. Jeg tror ikke, at det er godt for noget område, at man fra toppen af kalder et område for en ghetto, for så har man allerede skabt et meget negativt billede,” forklarer han.

Men han fortæller også, at Vollsmose har nogle problemer.

”Der er jo udfordringer i Vollsmose, det skal vi være ærlige omkring. Det kan vi se på tallene. Og dem skal vi jo arbejde med. Det handler jo om, at vi skal have flere folk i arbejde og få bekæmpet den kriminalitet, som nogle få forpester et område som Vollsmose med,” siger han.

De forskellige lokale politikere i Danmark har forskellige idéer til at løse problemerne i de områder, som er på ghettolisten.

Den 16. november 2021 er der valg til kommunerne og regionerne i Danmark. Her kan du stemme på den politiker, som vil det samme som dig. Du behøver ikke at være dansk statsborger for at stemme.

LÆS OGSÅ: Valgplakater revet ned foran Kinas ambassade i Danmark – nu råber politikere op