Online
Voldelig trend online: Unge tæsker unge
En uhyggelig trend har over det sidste halve år spredt sig på sociale medier. På Instagram og Snapchat kan du finde videoer med unge, som tæsker unge.
Spark, skrig og slag. Sådan har det set ud på en dansk Instagram-profil siden februar. Nu er profilen lukket, men nu findes videoerne på andre sociale medier som for eksempel Snapchat. Sådan skriver B.T.
I videoerne ser man forskellige unge, der får tæsk. De bliver udsat for vold af andre unge, som er helt ned til 12 år gamle.
Tæsk på sociale medier
Happy Slapping i Danmark
- Happy Slapping er, når man uden grund udøver vold eller chikane mod et ofte tilfældigt offer. Volden eller chikanen bliver filmet og delt på sociale medier.
- Overfaldene kaldes Happy Slapping, fordi gerningsmændene oftest griner af den vold, de udfører.
- I Danmark kan man få store bøder eller sidde i fængsel i flere måneder, hvis man bliver dømt for at udøve vold – eller at filme det.
Kilde: Red Barnet
I en video skriger en pige, inden hun bliver sparket af flere drenge. I en anden video bliver en dreng truet med en kniv.
Vidoerne har siden februar ligget på en Instgram-profil, der nu er lukket. Profilens biografi opfordrede folk til at sende flere videoer med ordene: ‘Send video af folk, der slås i Danmark, og så kommer det på siden.’
Men bare fordi Instagram-profilen er slettet, betyder det ikke, at videoerne er forsvundet. Ifølge Berlingske kan videoerne i stedet ses i forskellige snapchat-grupper. Her deler unge altså videoer af andre unge, som får tæsk. I de samme grupper bliver der også sendt nøgen-billeder af piger.
Det er ikke nyt, at sociale medier bliver brugt til at dele voldsomme videoer eller personlige billeder. Ifølge psykolog hos Red Barnet Kuno Sørensen bliver trenden kaldt for “happy slapping” eller “voldsleg”. Han er bange for, at fænomenet kan blive endnu større.
”Desværre er det sådan med sociale medier, at det kan sætte gang i nogle dynamikker, hvor man gør nogle grænseoverskridende ting, fordi det giver opmærksomhed. Fornuften går desværre ud i de situationer, fordi man i højere grad går efter at blive kendt og få masser af likes på trods af, at det er modbydeligt, det man gør,” siger Kuno Sørensen til B.T.
Ofrene er bange
For det meste kender ofrene og gerningsmændene i videoerne ikke hinanden. Faktisk er det tit sådan, at en gruppe unge samles for at finde én at tæske og filme. De finder så en tilfældig person, som de banker. Og ofret har intet gjort.
Flere af ofrene fortæller, at de har været bange for at gå ud om aftenen efter overfaldene. Men de har stadig ikke anmeldt overfaldet til politiet. Det skyldes blandt andet, at ofrene ikke kender deres gerningsmænd. Og så er de også bange for, at det sker igen.
Lige nu efterforsker politiet dog en sag i området omkring Greve og Hundige, hvor to unge i alderen 12-14 år har anmeldt et overfald. De unge tror, at overfaldet også er blevet filmet og lagt på sociale medier.
Politiet opfordrer alle, som er blevet udsat for overfald og efterfølgende delinger på sociale medier, til at anmelde det.
”Sagerne bliver behandlet som vold, så politiet kan kun opfordre både børn og deres forældre til at anmelde overfald eller vold til politiet, så de ansvarlige for det kan blive draget til ansvar.”