Politik

Virus i Kina: Danskere får tilbudt hjælp til at komme væk fra farligt område

En politi-betjent i Hubei-provinsen måler temperaturen på en mand for at tjekke, om han kunne være smittet af det nye corona-virus.

Foto: Hector RETAMAL / AFP / Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


27 januar, 2020Mange er blevet smittet af et mystisk nyt virus i Hubei-provinsen i Kina. Nu arbejder Danmark på at hjælpe de danskere hjem, som lige nu befinder sig i provinsen.

Omkring 10 danskere er lige nu i et område i Kina, hvor mange mennesker er blevet smittet med det nye corona-virus, som man kan dø af.

Danskerne bliver nu tilbudt hjælp til at komme tilbage til Danmark. Udenrigsministeriets Borgerservice forsøger at få kontakt med alle danskere, som lige nu er i Hubei-provinsen for at hjælpe dem med at komme hjem, skriver TV2. Opgaven for Udenrigsministeriets Borgerservice er at hjælpe danskere med at rejse sikkert i andre lande.

”Vi vil gøre, hvad vi kan – i det tilfælde de måtte ønske det – for at få dem ud af først og fremmest provinsen og derefter ud af Kina,” siger Erik Brøgger Rasmussen, som er chef i Udenrigsministeriets Borgerservice, til TV2.

Det nye corona-virus dukkede op i byen Wuhan, som ligger i Hubei-provinsen. Og nu har Kina forbudt folk at rejse ud af de største byer i provinsen, blandt andet Wuhan, for at forhindre, at virusset spreder sig endnu mere.

I første omgang skal Udenrigsministeriets Borgerservice først have lov til at flytte danskerne ud af landet.

Flere andre lande vil nu hente deres borgere hjem fra Hubei-provinsen, nemlig Japan, USA, Australien, Storbritannien, Frankrig og Spanien.

Hvad ved vi om virusset?

Sidste gang du var forkølet, var du måske ramt af et corona-virus. Der findes en hel familie af corona-vira, og de fleste er ikke ret farlige.

Men nogle af dem er mere alvorlige. Og for nylig opdagede læger et nyt corona-virus i Kina, som kan give en lunge-betændelse, der ikke er nem at slippe af med.

Der findes ingen behandling eller vaccination mod virusset.

Indtil nu er mindst 80 personer døde af virusset, og over 2.700 personer er blevet smittet.

Læs meget mere om det mystiske nye virus her.

Skal vi være bange i Danmark?

Virusset er blevet fundet i 11 andre lande end Kina. Men Danmark er ikke et af dem, og vi skal ikke være bekymrede. Det forklarer Sundhedsstyrelsen til DR.

Men Udenrigsministeriets Borgerservice fraråder, at man rejser til Hubei-provinsen uden en rigtig god grund.

Og hvis man allerede er der, skal man ringe til Udenrigsministeriet på telefon-nummeret +45 33 92 11 12.

Når man skal ud at rejse, er det en god idé at melde dig til Udenrigsministeriets Danskerliste – en liste over, hvor danskere befinder sig i verden. Hvis der sker noget farligt i det område, du rejser i, kan Udenrigsministeriet bedre finde dig og hjælpe dig – det kan du gøre her.

Det er også en god idé at downloade appen Rejseklar, som guider dig til alle de ting, du skal huske, for at rejse sikkert.