Identitet

Ville du føle mindre pres uden karakterer? Det gør 2 ud af 3 gymnasie-elever i nyt forsøg

63 procent af eleverne i et nyt forsøg føler sig mindre pressede, når de ikke får karakterer i 1.g.

Foto: Pexels

Freya Ea Bjørnlund


5 marts, 2020Nogle elever på gymnasiet føler sig mindre pressede, hvis de ikke får karakterer i 1.g. Men mange føler sig også usikre, fordi de ikke ved, hvor godt de klarer sig.

Opgaverne står i kø. De har klumpet sig sammen i næste uge. Du ved, at du ikke kan nå at score gode karakterer i dem alle. Og du har virkelig brug for den høje års-karakter i matematik.

Sådan en situation kender du nok alt for godt, hvis du går på en ungdoms-uddannelse. Men hvordan ville det føles, hvis der ikke blev givet karakterer i de fleste af dine fag?

Det forsøg er faktisk blevet lavet. 15 gymnasier har deltaget i et forsøg, hvor elever i 1.g. kun har fået karakterer i de fag, de skulle afslutte samme år. I langt de fleste fag fik de altså slet ikke karakterer. Nu er resultaterne fra forsøget klar, skriver Politiken.

De bliver præsenteret i en rapport, som er lavet af Danmarks Evalueringsinstitut, også kaldet EVA, for Undervisningsministeriet.​​

Hvad viser forsøget?

To ud af tre elever i forsøget føler sig mindre pressede, når de ikke får karakterer – helt præcist 63 procent af eleverne.

Men alt bliver ikke automatisk lettere, hvis man fjerner karaktererne.

80 procent af eleverne – altså fire ud af fem – føler sig mere usikre, når de ikke får karakterer, fordi de ikke kender deres faglige niveau.

Eleverne bliver usikre, fordi de er vokset op med at blive vurderet på karakterer i folkeskolen, mener Sarah Richardt Schoop. Hun er senior-konsulent hos EVA og har været med til at lave rapporten.

Hun mener, at det handler om ”at finde den rette balance mellem karakterer og bedømmelse på den ene side og feedback og faglig udvikling på den anden side. Lige nu er der en tendens til en ubalance mellem de to ting ude på gymnasierne i retning mod et ensidigt fokus på karakterer,” siger hun til Politiken.

Mange unge føler sig pressede i gymnasiet. Faktisk føler hver tredje elev sig så presset, at de har overvejet at droppe ud. Det viste en undersøgelse fra 2019. Faktisk føler pigerne sig mere pressede end drengene – du kan læse mere om undersøgelsen her.

Hvad mener du?

Burde der gives færre karakterer i starten af en ungdomsuddannelse?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...

LÆS OGSÅ: Politisk parti: Vi skal have en ny karakter-skala – og sådan skal den se ud