Videnskab

Vildt vulkan-udbrud på New Zealand: Fem døde og 31 på hospitalet

Vulkan-udbruddet i New Zealand set fra en båd.

Foto: allessandrokauffmann/Instagram Allessandrokauffmann/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


10 december, 2019En vulkan på vulkan-øen White Island i New Zealand gik pludselig i udbrud, mens turister var ude for at besøge den.

47 turister var taget ud for at se den aktive vulkan på øen White Island i New Zealand, da den pludselig gik i udbrud. Kort forinden gik turister rundt på vulkanen og var nede i krateret.

Fem af turisterne er døde. 31 af dem er kommet på hospitalet med alvorlige forbrændinger. Nogle er blevet forbrændt på mere end 90 procent af kroppen. Det er derfor ikke sikkert, at de alle overlever.

Det er første gang siden 2001, at vulkanen er i udbrud. Michael Schade var en af de turister, som lige akkurat nåede at komme væk. Han lagde denne video op på Twitter:

Hvordan opstår et vulkanudbrud?

Jordens ydre består af nogle store plader, som hedder kontinent-pladerne. Pladerne kan have forskellig størrelse, men mange er på størrelse med en verdensdel. De bevæger sig 1-9 centimeter om året.

Der, hvor pladerne rammer hinanden, kan der opstå jordskælv og vulkanudbrud. Når vi ser store bjerg-kæder rundt omkring på kloden, så er det fordi, at to plader er stødt sammen og har presset hinanden opad.

Vulkan-udbrud opstår, når pladerne enten støder sammen eller bevæger sig væk fra hinanden.

Når en plade bliver skubbet under en anden, så kan der opstå et eksplosivt udbrud, hvor smeltet sten (magma) fra Jordens indre finder vej til overfladen. Det var dét, som skete i New Zealand.

De fleste vulkaner findes under vand. I Danmark ligger vi midt på en kontinent-plade. Vi kan derfor ikke opleve vulkan-udbrud.