Politik

Vildt tilbud til kriminelle: Flyt ud af ghettoen, så giver vi dig 15.000 kroner – og hjælper dig med at flytte

Hvis 10-12 kriminelle personer flytter væk inden nytår, så slipper områderne i Odense for at blive til "hårde ghettoer".

Foto: Banter Snaps/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


6 november, 2019Odense kommune vil overtale kriminelle til at flytte ud af områder på ghetto-listen. Hvis det ikke lykkes, skal husene sælges eller rives ned.

Hvis du er dømt for noget kriminelt, og hvis du gerne vil flytte, så kan det blive en god forretning. Hvis du altså bor i Odense – helt præcist et af de steder, som står på den såkaldte “ghetto-liste”.

For hvis du er kriminel og bor netop der, så er Odense kommune og tre bolig-selskaber parat til at betale dig for at flytte. Du kan få en gratis flytning, 14 dages gratis husleje et nyt sted – og 15.000 kroner i hånden. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Det usædvanlige tilbud står på sedler, som er klistret op i de fire områder Riisingparken, Påskeløkken, Smedeløkken og Solbakken i Odense.

Og hvorfor vil kommunen betale kriminelle for at flytte?

For at områderne ikke bliver døbt en “hård ghetto”. For hvis det sker, så skal 60 procent af boligerne sælges eller rives ned.

Hvad er en hård ghetto?

Hvert år laves der en såkaldt “ghetto-liste” i Danmark. På listen står områder, hvor mange af borgerne har ikke-vestlig baggrund, hvor mange er arbejdsløse, hvor mange ikke har en uddannelse, hvor folk ikke tjener ret mange penge – og hvor 1,98 procent af borgerne er kriminelle.

Hvis et område står på ghetto-listen fire år i træk, bliver det kaldt en “hård ghetto”. Så skal mange af beboerne smides ud, og flere af husene skal sælges eller rives ned.

Der er derfor, at Odense kommune gerne vil have de kriminelle til at flytte. For hvis bare 10-12 kriminelle personer flytter væk inden nytår, så slipper områderne for at blive kaldt “hårde ghettoer”.

“Lyder fuldstændig vanvittigt”

Flere politikere i Odense kommune mener, at det er nødvendigt at betale de kriminelle for at flytte. Blandt andre Christoffer Lilleholt fra Venstre:

“Det lyder jo fuldstændigt vanvittigt, og jeg synes også, at det er forkert, men det ville være dumt og tosset, hvis vi ikke gjorde alt, hvad vi kunne for at undgå en nedrivning,” siger han til Fyens Stiftstidende.

Men politikerne fra Dansk Folkeparti i Folketinget mener slet ikke, at Odense har fundet en god løsning:

“Formålet med at lave ghetto-pakken var at forhindre ghettoer og forhindre den massive kriminalitet, der er dér, hvor mange indvandrere er samlet samme sted. Det var bestemt ikke vores formål, at der skulle være en gave-regn ned over de kriminelle,” siger Mette Hjermind Dencker fra Dansk Folkeparti til DR.

Nu vil Dansk Folkeparti tale med bolig-ministeren Kaare Dybvad fra Socialdemokratiet om at ændre reglerne for ghetto-listen.