Videnskab

Vikingerne var i Amerika for allerede 1000 år siden

Her ses en en rekonstruktion af vikingebygninger ved L'Anse aux Meadows på øen Newfoundland i Canada

Foto: Russ Heinl/Shutterstock

Peter Hermann


25 oktober, 2021Nu slår arkæologer det helt fast: Vikingerne var i Amerika for 1000 år siden. Derfor vil de undersøge større dele af Amerika for at finde flere tegn på vikingernes liv.

Nu er det helt sikkert: Vikingerne var i Amerika for allerede 1000 år siden.

Det viser nogle undersøgelser, som arkæologer har lavet. De har undersøgt rester af træ, som viser meget præcist, at vikingerne var i Amerika helt tilbage i 1021. Det skriver DR.

Godt nok har Christoffer Columbus fået æren af at have opdaget Amerika, men den historie skal nok skrives om nu.

Det har faktisk længe stået beskrevet i islandske sagaer, at vikingerne kom til Amerika. Vikingerne kaldte dengang Amerika for Vinland. Måske fordi det var her, de stødte på vinplanten for første gang.

Lige nu ved vi ikke meget om vikingernes færden i Amerika, men ifølge Søren Michael Sindbæk, kan vi forvente at blive klogere de kommende år. Søren Michael Sindbæk er vikingeforsker.

“Man har tidligere har snakket om, at bopladsen blev til omkring år 1000, så de nye resultater rykker lidt ved årene, og år 1021 er lidt i yderkanten af tidligere beregninger. Det er i sig selv spændende, men ikke den helt store overraskelse,” Siger han til Videnskab.dk.

De islandske sagaers betydning

De islandske sagaer er historiske fortællinger, der stammer helt tilbage til perioden fra år 800 til 1200.

Sagaerne har i dag en vigtig rolle i arkæologernes arbejde.

Ifølge sagaerne var det Erik den Rødes søn, som hed Leif den Lykkelige, der tog afsted til Vinland – altså Amerika.

De islandske sagaer kan ikke fortælle os meget mere om vikingerne og deres rejse til Amerika. Men forskerne bliver ved med at lede efter flere svar. De vil nemlig undersøge, om vikingerne koloniserede flere dele af Amerika.

Når man koloniserer et land, indtager man det som regel for at opbygge et liv der. Så bliver to kulturer ofte blandet. Et eksempel på det er, hvordan Spanien og Portugal koloniserede en stor del af de latinamerikanske lande. Derfor taler mange af de latinamerikanske lande nu spansk eller portugisisk.

Og måske lykkedes til altså vikingerne at kolonisere store dele af Amerika? Svaret må vi dog vente i spænding på at få fra forskerne.

LÆS OGSÅ: Hvad er hormonforstyrrende stoffer?