Økonomi

Unge kan slippe billigere for corona-bøder end andre

Islands Brygge i København er et af de steder, hvor unge er blevet kritiseret for at sidde for tæt i solen.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


5 maj, 2020



Hvis du er under 18 år, eller hvis du har en lav indkomst, kan du måske nøjes med at betale halvdelen af din corona-bøde.

2.500 kroner. Så meget koster det, hvis du bryder reglen om at mødes flere end 10 personer på samme sted – og hvis altså politiet opdager det.

Men faktisk kan nogle i Danmark slippe meget billigere end andre, hvis de udsætter sig selv og andre for smitte-fare.

Og hvis du er under 18 år eller først og fremmest lever af SU, så kan det gælde dig.

Hvor meget kan du spare?

Der findes en regel om bøder, som skal hjælpe personer, der ikke tjener så mange penge. Hvis du får en bøde – for eksempel for at køre uden lys på din cykel – så kan du søge om at få bøden nedsat.

Hvis du er under 18 år, kan du få nedsat bøden til det halve – den kan dog ikke blive mindre end 500 kroner. Det samme gælder, hvis du er over 18 år, men har en særligt lav indkomst.

Og hvad er så en særligt lav indkomst? Det er mindre end 14.316,25 kroner om måneden eller 171.795 kroner om året i 2020 før skat.   

Denne særlige regel gælder også de bøder, du kan få for at bryde forsamlingsforbuddet – det vil sige, hvis du har været sammen med flere end 10 personer på samme tid. Hvor andre skal betale 2.500 kroner, kan unge under 18 år eller folk med lav indkomst slippe med det halve, altså 1.250 kroner. Det kan man læse i dette dokument fra Justitsministeriet.  

Hvis du vil have rabat på en bøde, skal du dog først søge om det. Det kan du gøre her.

Er unge faktisk værre end andre?

Unge er blevet beskyldt for ikke at passe godt nok på under corona-krisen.

Flere har fået bøder for at samles flere end 10 personer. Og de har fået skældud af Kåre Mølbak, som er faglig direktør for Statens Serum Institut.

Han sagde, at de unge nok skal “tænke sig bedre om”, da nye tal i torsdags viste, at antallet af corona-smittede teenagere mellem 13 og 19 år var fordoblet:

”Det kan formentlig forklares med, at unge mennesker tager relativt let på smitten. De tror ikke, at covid er et problem for dem, og derfor er de sammen, som unge mennesker nu er sammen, og smitter hinanden,” sagde han torsdag til DR.

Siden er der opstået tvivl om, hvordan de nye tal faktisk skal forstås, skriver DR. Det er nemlig først for nylig, at man er begyndt at teste personer med svage symptomer – og det er typisk de unge. Og derfor kan det være svært at se, om smitten er steget blandt teenagere, eller om man bare har testet flere.

Politiet mener faktisk, at de unge er gode til at overholde reglerne. Politiet får mange anmeldelser om unge, der hænger ud i byen og i parker. Men det viser sig ofte, at de ikke bryder reglerne. Det fortæller Fyns Politi, Nordsjællands Politi, Nordjyllands Politi og Københavns Politi til TV2.

”Vi får en del henvendelser om folk, der bryder forsamlingsforbuddet. Det er mest unge. Men når vi kommer ud, er der ofte kun lige 10 personer,” lyder det fra Fyns Politi.

Er reglerne fair?

Er det fair, at unge og folk med lav indkomst slipper billigere for at bryde corona-reglerne?

Er reglerne fair?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...