Identitet

Vidste du, at du godt må komme i skole, hvis du har det skidt derhjemme?

De ældste elever vender tilbage i skole på Dueholmskolen på Nykøbing Mors den 1. marts.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


3 marts, 2021I det meste af landet må de ældste elever i folkeskolen stadig ikke komme i skole. Men faktisk må du gerne få nødundervisning på skolen, hvis du har det svært lige nu.

De fleste elever i 5.-9. klasse sidder stadig derhjemme foran en skærm. Kun i Nordjylland, Vestjylland og Bornholm må de komme tilbage i skole.

Men selvom du bor i andre steder af landet, må du faktisk gerne få undervisning på skolen, hvis du har det skidt derhjemme. Den regel skal hjælpe elever, som ikke trives godt under nedlukningen. For eksempel, hvis du føler dig trist, stresset, eller der er problemer i din familie.

Men der er ikke ret mange, som bruger muligheden, skriver Politiken. Kun 4,8 procent af eleverne, viser tal fra Kommunernes Landsforening.

Det er slet ikke nok, mener regeringen. Man mener nemlig, at der er langt flere børn og unge, som ikke har det godt lige nu. Og de har brug for at komme væk hjemmefra og i skole.

Derfor får alle elever i folkeskolen og deres forældre et brev inden for de næste par dage. Det kommer fra regeringen. I brevet står der, at alle børn, der mistrives, har lov til at få nødundervisning på skolen.

Skoler, lærere og pædagoger får også et brev fra regeringen, som minder dem om, at de må invitere de elever i skole, som har det svært lige nu.

Hvor skidt skal man have det?

Måske spekulerer du over, hvor dårligt man skal have det for at komme tilbage i skole. De fleste synes jo ikke ligefrem, at nedlukningen er sjov.

Børne- og undervisningsministeren Pernille Rosenkrantz-Theil mener, at tilbuddet indtil nu er blevet opfattet som noget, der mest gælder for udsatte børn og unge. Det kan være elever, som kommer fra hjem med vold, misbrug, psykisk sygdom, eller hvor forældrene er ved at blive skilt.  

Men det kan også være alle andre, der har det svært lige nu, siger hun til Politiken:

”Det kan være svært at vurdere, hvornår noget går fra at være almindelig kedsomhed til at være decideret mistrivsel. Hvis man er i tvivl, så kontakt skolen. Børn, der er udadvendte, har sværere ved at tackle at være isoleret, end børn, som i forvejen er indadvendte. Den mistrivsel skal man simpelthen tage alvorligt.”

Hvor mange gælder det?

Lige nu får under 5 procent af elever i 5.-9. klasse nødundervisning i skolen. Men i virkeligheden har cirka 20 procent brug for at bruge tilbuddet.

Det vurderer Lars Qvortrup ifølge Politiken. Han er professor på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet. Han har været med til at undersøge, hvordan eleverne havde det under den første nedlukning i foråret.

I undersøgelsen svarede halvdelen af eleverne fra 3.-9. klasse, at de ikke følte sig glade for deres hverdag under nedlukningen. Næsten alle savnede deres venner, helt præcist 92 procent. Og 18 procent følte sig ensomme.

I januar viste en anden undersøgelse fra Aarhus Universitet, at unge er blevet mere stressede gennem året med corona.

48 procent af de unge svarede, at de føler sig stressede. I foråret, da Danmark blev lukket ned for første gang, lå tallet på 38 procent. Stressen er altså blevet værre, jo længere krisen har varet.

Hvis du har brug for at tale med nogen, så kan du kontakte Headspace på 25 97 00 00 eller chatte med dem her.

LÆS OGSÅ: Børns Vilkår: Børn og unge er bange for at miste deres venner under coronakrisen
© Copyright - seismo 2019