Politik

Video: EU til kamp mod falske nyheder – men kampen er forskellig i Vest- og Østeuropa

Hvad kan EU gøre for at stoppe de falske nyheder?

Foto: Charles Deluvio/Unsplash

Julius Christiansen Tromholt


3 december, 2021



De falske nyheder er et problem for vores demokrati. Men kampen mod dem er ikke ens i de forskellige lande i EU.

Du har sikkert prøvet det masser af gange. Du scroller gennem dit feed på Instagram. Du ser en nyhed, som virker helt utrolig. Du finder ud af, at det ikke er rigtigt. Det er fake news.

I Danmark ser du nok flest falske nyheder på de sociale medier. Men i nogle lande i EU er det regeringen og de store medier, som bringer falske nyheder.

Kampen mod de falske nyheder er svær at vinde. Men EU vil alligevel prøve at kæmpe kampen. Fake news kan nemlig være et stort problem for vores demokrati.

Hvorfor er falske nyheder et problem for demokratiet?

Det kan være et demokratisk problem, hvis vi begynder at tvivle på det, som medierne skriver. Det forklarer Aske Kammer. Han er forsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX.

”Hvis vi som borgere begynder at tvivle på, om det medierne fortæller os, er rigtigt, så begynder det at udhule den tillid, som vi har til medierne. Så begynder vi at tvivle på alting i yderste konsekvens. Og det er dårligt for demokratiet,” forklarer han.

Hvis man ikke kan blive enige om, hvad der er rigtigt og forkert, så kan det være svært at tale om for eksempel politik.

”Hvis vi er uenige om fakta, så kan vi ikke have en politisk samtale. Så hvis der er for meget fake news, så kan det blive et demokratisk problem, simpelthen fordi vores fælles vidensgrundlag forsvinder. Der er vi ikke endnu. I en dansk sammenhæng har vi nogle stærke og gode medier,” forklarer han.

I Danmark kan du for det meste godt stole på det, som de store og kendte medier skriver. Selvom det altid er godt at være kritisk.

Ungarn er ligesom Danmark medlem af EU. Her kæmper de også med fake news. Men de gør det på en lidt anden måde.

Hvordan er det i Ungarn?

I Ungarn kommer de falske nyheder ikke kun på de sociale medier. Det forklarer Gabor Polyak. Han underviser i medier på universitetet i Budapest.

”Situationen i Ungarn er ret unik. Her ejer regeringen en stor del af medierne. Og de bringer falske nyheder om vigtige politiske emner hver eneste dag,” forklarer han.

Ifølge Gabor Polyak bliver de store medier brugt til propaganda. Når man laver propaganda, forsøger man at påvirke befolkningen til at have en bestemt holdning. Og det gør de ungarske medier ved at sprede falske nyheder.

Flere journalister i Ungarn fortæller den samme historie. Blandt andre Mihaly Hardy, som er redaktør på den ungarske radio, Klubradio.

”Selv Donald Trump ville være jaloux på den mængde af falske nyheder, som regeringen bringer i Ungarn. Det er ufatteligt,” siger han.

Han fortæller, at regeringen blandt andet bringer falske nyheder om coronavirus, flygtninge og andre vigtige politiske spørgsmål.

På billedet kan du se parlamentet i Ungarns hovedstad, Budapest, hvor politikerne sidder:

Foto: Andreas Hansen.

Hvad kan EU gøre?

I 2020 blev politikerne enige om en stor plan, som skal styrke demokratierne rundt omkring i Europa. I den står der blandt andet, at EU skal kæmpe mod fake news.

Politikerne i EU er derfor i gang med at se, hvad EU kan gøre ved fake news på de sociale medier. Det forklarer Kira Marie Peter-Hansen, som er medlem af EU-Parlamentet for Socialistisk Folkeparti (SF).

”Det er et svært spørgsmål. For hvem vurderer, hvad der er fake news? Hvor sætter vi grænsen? Man skal jo også have lov til at skrive, hvad man vil,” forklarer hun.

”Lige nu arbejder vi på at lave nogle retningslinjer for de sociale medier. Hvis der for eksempel er ulovligt materiale – billeder eller fake news – så skal man tage det ned. Og man må heller ikke lægge det op på andre platforme,” siger hun.

På billedet er Kira Marie Peter-Hansen:

Foto: Andreas Hansen.

Men hvad med i Ungarn? Der må man tage nogle andre værktøjer i brug. Det forklarer Morten Løkkegaard. Han er medlem af EU-Parlamentet for Venstre.

”Det er meget vanskeligt at lave fælles regler, når problemet er et i Østeuropa og noget andet her. Men vi må prøve at finde en fællesnævner,” forklarer han.

”I lande som Polen og Ungarn, hvor den her slags ting åbenlyst foregår fra regeringens side, så må vi jo ind og arbejde med nogle andre parametre,” siger han.

“Hvis ikke de kan finde ud af at overholde de demokratiske spilleregler, hvis de fængsler journalister eller nedlægger journalistiske arbejdspladser eller truer dem – jamen så må vi også true dem ved at sige, at så fjerner vi den milliardstøtte, som de modtager af EU hvert eneste år. Det er den seneste idé, vi har fået. Det er det eneste sprog, som de her autoritære ledere forstår,” siger han.

Ungarn modtager hvert år milliarder af kroner til at udvikle landet. Men lige nu holder EU på nogle af de penge. Der er nemlig flere ting, som EU er utilfredse med i Ungarn. Det kan du læse mere om her. Der mangler et link?

På billedet ser du Morten Løkkegaard:

Foto: Andreas Hansen.

Vi har spurgt Ungarns regering, om den vil svare på kritikken. Den ønsker ikke at stille op. Men i en skriftlig besked svarer en talsmand fra regeringen, at Ungarn afviser alle anklager, og at Ungarn kæmper for en fri presse.

I videoen kan du se, hvilke typer af falske nyheder, som Ungarns regering blandt andet bringer: