Politik
Video: EU har et kontor, som kæmper mod fake news – hvordan gør det det?
Falske nyheder er så stort et problem for EU, at man har oprettet et kontor, som sidder og holder øje med dem. Vi har talt med en talsperson fra kontoret om deres arbejde.
De falske nyheder – eller fake news. Du kender dem. Du har mødt dem. Og du er sikkert træt af at høre om dem. Særligt de seneste fem år har der været snakket rigtig meget om de falske nyheder. Du har nok hørt Donald Trump nævne det et par gange.
Fake news kan være ganske uskyldigt og let at gennemskue. For eksempel hvis der bliver sagt, at Jorden skulle være flad.
Men fake news kan også bruges som et våben mod andre lande. Man kan for eksempel påvirke et valg med falske nyheder. Det kan være, at man skriver historier om en politiker, som ikke er rigtige – og som sætter politikeren i et dårligt lys. På den måde forsøger man at påvirke valget, så politikeren ikke får lige så mange stemmer som ellers.
Når man med vilje skaber falske nyheder, som man spreder for at påvirke andre, så kalder man det for desinformation.
I 2015 oprettede EU et kontor, som ikke laver andet end at bekæmpe desinformation.
Vi har talt med en talsperson fra EU om East StratCom, som stedet hedder.
Hvorfor blev East StratCom startet?
I 2015 blev East StratCom oprettet af EU. Kontoret ligger i Belgiens hovedstad, Bruxelles. Det forklarer Peter Stano. Han er EU-Kommissionens talsmand for udenrigspolitiske sager.
”Man er nødt til at se desinformation som et våben, som bliver brugt af vores fjender til at angribe os. I 2015 fandt vi ud af, at vi blev angrebet med desinformation – særligt fra Rusland. Derfor oprettede vi East StratCom,” forklarer han.
Det er umuligt at finde frem til alle falske nyheder. Derfor har de et særligt fokus hos East StratCom.
”Vi fokuserer kun på desinformation, som kommer til EU fra lande uden for EU, og som politisk prøver at påvirke lande i EU,” forklarer han.
På billedet er Peter Stano i EU-Kommissionens hovedsæde i Bruxelles:
Hvordan arbejder East StratCom?
Hos East StratCom arbejder der 30-40 mennesker. Men de har et netværk på over 500 mennesker fra alle EU-landene, som hjælper dem.
Her finder de frem til nyheder med desinformation. De faktatjekker dem. Beviser, at de er falske. Og lægger dem op på hjemmesiden euvsdisinfo.eu.
Hvor kommer de falske nyheder fra?
De falske nyheder kommer fra hele verden. Blandt andet fra USA, Mellemøsten og Kina. Men særligt fra Rusland kommer der mange.
Man har blandt andet opdaget, at russerne prøver at sprede desinformation, som kan påvirke landene i EU, når der er valg. Det kan for eksempel være ved at skrive falske historier om de politikere, som russerne ikke vil have valgt.
Det kan også være ved at skabe falske historier om coronavirus for at skabe uro i landene i EU.
Vi har prøvet at kontakte den russiske regering for at få dem til at svare på kritikken. Men de er ikke vendt tilbage.
I videoen kan du høre mere om det arbejde, som East StratCom laver. Og så kan også få et par gode råd til selv at spotte fake news.