Politik

Video: En pølse og en mobiltelefon – hvad har det med EU at gøre?

Foto: Andreas Hansen

Julius Christiansen Tromholt


8 juni, 2022I år har Danmark været medlem af EU i 50 år. Vi har inviteret en modstander og en tilhænger af EU til at se tilbage på de seneste 50 år.

Den 2. oktober 1972 skulle danskerne til afstemning. Vi skulle afgøre, om vi ville være medlem af EF – som senere skiftede navn til EU.

66,3 procent af vælgerne stemte ja. I år er det derfor 50 år siden, at Danmark blev medlem af EU. Siden er mange medlemmer kommet til. I dag er EU et samarbejde mellem 27 lande i Europa.

Vi har inviteret Poul Gerhard Kristiansen og Holger K. Nielsen ind til en snak om EU de seneste 50 år. Og så har vi bedt dem om at tage en ting med, som viser deres forhold til EU. Poul Gerhard Kristiansen har været en del af Folkebevægelsen mod EU i over 20 år. Han er altså modstander af EU. I 1972 frygtede han, at EU ville udvikle sig til en politisk union.

– Blev det så slemt, som du frygtede dengang?

”Ja, og det blev endda værre – og det gik hurtigere, på en række områder, end jeg på nogen måde havde forestillet mig i 1972. Dengang advarede vi imod, at det ville udvikle sig til en politisk, militær og økonomisk union. En selvstændig stat. Og det havde vi nok ikke fantasi til at forestille os, hvor hurtigt det egentlig gik,” siger Poul Gerhard Kristiansen.

Poul Gerhard Kristiansen har været modstander af EU i 50 år. Foto: Andreas Hansen.

Holger K. Nielsen er tidligere medlem af Folketinget, hvor han har siddet i 34 år. Han har været formand for Socialistisk Folkeparti (SF) og været minister flere gange. Og så er han tilhænger af EU. Det er han i hvert fald blevet gennem årene.

I 1972 var Holger K. Nielsen modstander af EU. I dag er han tilhænger af EU.

– Holger, du startede jo med at være modstander af EU, men er siden blevet tilhænger. Hvordan kan det være?

”Jo, men der skete jo det, at EU blev til noget andet end det, vi havde frygtet i 1972. Vi var bange for, at vi ville blive et Europas Forenede Stater, og det er vi jo ikke blevet. Og så troede vi, at alt i EF var skidt og dårligt. Og det kan jeg jo godt se, at det er det ikke. EU har haft en kæmpe rolle i skabe fred i Europa,” siger Holger K. Nielsen.

I videoen kan du se, hvorfor Poul og Holger har taget en pølse og en mobiltelefon med: