Politik

Video: Du kan lave frivilligt arbejde i udlandet – på EU’s regning

Hos AFS Interkultur hjælper de unge med at komme ud og være volontører.

Foto: Andreas Hansen.

Julius Christiansen Tromholt


9 december, 2021



Siden 2016 har det været muligt at komme ud og lave frivilligt arbejde i Europa med EU. Vi forklarer, hvordan du gør.

De fleste falder nok i søvn, bare de tænker på EU. Der er nemlig ikke mange, som interesserer sig for EU – eller har helt styr på, hvad EU laver.

Men EU har faktisk en masse tilbud til unge. EU har blandt andet et tilbud, som hedder det europæiske solidaritetskorps (ESC). Og det kan du blive en del af.

Hvis du er mellem 18 og 30 år, har du muligheden for at komme ud i Europa for at lave frivilligt arbejde. Som en del af korpset betaler EU for din flybillet, mad og et sted at bo. Og så får du endda lommepenge, som du kan leve for.

Vi forklarer, hvad korpset går ud på i denne artikel.

Hvad kræver det at være med?

For at blive en del af det europæiske solidaritetskorps skal du være mellem 18 og 30 år.

Du skal melde dig til korpset på en portal. Den finder du her. Her skriver du lidt om dig selv. Hvad er dine styrker? Hvad er din baggrund?

Du kan melde dig på portalen allerede, når du er fyldt 17 år. Men du må først deltage i et projekt, når du er fyldt 18. Indtil videre har flere end 270.000 meldt sig.

Hvis en organisation mangler frivillige til et projekt, så lægger den projektet op på portalen – hvis altså projektet er blevet godkendt af EU.

Du kan også selv søge inde på portalen efter projekter, som passer godt til dig. Og så kan du sende en ansøgning. Her kan du se de projekter, som du kan søge lige nu. Det kan også være, at organisationen selv kontakter dig.

Hvis du bliver tilknyttet et projekt, så betaler EU for dine flybilletter, mad, et sted at bo, sprogkursus og giver dig lommepenge til at leve for.

På billedet er Aleksandra Grujic. Hun er i Danmark med ESC. Hun er fra Serbien – som ikke er med i EU. Programmet tilbyder nemlig også frivilligt arbejde til unge fra lande, som ligger rundt om EU.

Foto: Andreas Hansen.

Hvilke projekter kan man lave?

Som en del af programmet kan du komme til at lave en masse forskellige ting. Det skal bare have noget med solidaritet at gøre. Når man er solidarisk, så er man medmenneskelig, loyal og viser et særligt ansvar over for nogen eller noget.

Du kan få projekter i dit eget land og i udlandet. Her skal du hjælpe små lokale samfund med frivilligt arbejde. Du skal arbejde mellem 30 og 38 timer om ugen.

Projekterne kan være alt fra at hjælpe flygtninge eller at rydde op i en landsby efter en naturkatastrofe. Det kan også være, at du skal arbejde på for eksempel en skole, børnehave, teater eller et museum. Så mulighederne er mange. Et projekt kan vare mellem to og 12 måneder.

Hvis du får tilbudt et projekt, så har du altid muligheden for at sige nej tak. Det er helt op til dig.

I videoen kan du høre unge fra Ungarn, Serbien og Tyrkiet fortælle, hvordan det er at være en del af det europæiske solidaritetskorps i Danmark: