Identitet
Valg i USA: Unge amerikanere mærker konsekvenserne af et politisk opdelt land: “Det er blevet meget voldeligt og skræmmende”
Det amerikanske valgsystem og den politiske kløft gør, at unge mister venner og identitet. De føler sig tvunget til at skjule deres meninger og overvejer at flytte væk fra et barskt miljø. Her er to eksempler fra Oklahoma og Minnesota.
Haley Tatum Orman og Jake Barrer kender ikke hinanden, men de deler et fælles politisk synspunkt og planlægger begge at stemme på Kamala Harris ved det kommende præsidentvalg.
I denne artikel præsenteres du for deres oplevelser som unge mennesker i et splittet USA.
Artiklen er udarbejdet i samarbejde med journalisterne Olivia Espersen og Katrine Barslund.
Haley Tatum Orman er vokset op i en lille by i Texas, hvor alle omkring hende var republikanere.
Men da hun selv blev gammel nok til at stemme, indså hun, at hendes værdier var anderledes. Hun begyndte at dele sine politiske holdninger på sociale medier og fik mange reaktioner.
Nu er hun blevet bange for at tale åbent om politik.
“På sociale medier er man konstant i konflikt med andre, og det handler ikke kun om uenigheder; man bekymrer sig for, om de vil gøre en noget. Det skræmmer mig,” fortæller Haley Tatum Orman, der i dag er 28 år og bor i Tulsa, Oklahoma.
Hun føler sig alene i den røde stat, fordi hun stemmer på Demokraternes præsidentkandidat, Kamala Harris.
Og hun kan ikke være venner med folk, der tænker anderledes.
Den følelse genkender 31-årige Jake Barrer fra Minneapolis i staten Minnesota.
Han har været engageret i politik siden sit andet år på universitetet, hvor han stemte på den tidligere præsident Barack Obama, der var USA’s præsident fra 2009 til 2017.
“75 procent af mine venner er hvide mænd fra Minnesota, der stemmer på Trump. Jeg er som regel den eneste, der står på den anden side,” siger han.
Det er ikke umiddelbart til at se, at staten er demokratisk. “Det skyldes udelukkende en enkelt stor by. Resten af staten stemmer på Trump,” fortæller han.
Med mindre end en uge til valgdagen er der stort fokus på det amerikanske præsidentvalg.
Donald Trump og Kamala Harris står over for hinanden, og emner som identitet, køn og nationalisme er i spil.
Disse emner skaber splid, og unge demokrater i røde stater føler sig politisk isoleret.
Opvækst i en republikansk verden
En af dem, der føler sig isoleret, er Haley Tatum Orman. Hun kommer fra en by, hvor alle er republikanere og Trump-supportere – inklusive hendes egen familie. Derfor har hun i det meste af sit liv troet, at hun også var det.
Det var først, da hun fik stemmeret som 18-årig og begyndte at sætte sig mere ind i de politiske emner, at hun opdagede, at hun ikke kunne relatere til partiet og Donald Trump, som var USA’s præsident fra 2017-2021.
Det var især hans udtalelser om kvinder og minoriteter, der kom bag på hende:
“Jeg begyndte at lytte til ham og reflektere over, at homoseksuelle burde have ret til at gifte sig, transpersoner skal have ret til at vælge, og kvinder skal kunne bestemme over deres egen krop. Jeg indså, at konservative ikke giver den samme frihed til at vælge,” siger hun.
Kritik af Trump
- Donald Trump har mødt kraftig kritik for sine nedladende udtalelser om kvinder, herunder det berygtede citat: “grab ‘em by the pussy,” som har bidraget til opfattelsen af ham som en, der ikke respekterer kvinder. Mange kvinder har også anklaget ham for seksuel forulempelse.
- Han har også tidligere udtrykt sin modstand mod abort og som præsident skabte han større rum for delstaterne til at træffe deres egne beslutninger. I 2022 omstødte Højesteret Roe v. Wade, hvilket gav delstaterne frihed til at indføre strengere abortlove.
- Trump har også kritiseret LGBTQ+-samfundet og støttet politikker, der kan begrænse deres rettigheder. Derfor betragter mange demokrater, især unge kvinder og LGBTQ+-personer, ham som en trussel mod ligestilling og minoriteters rettigheder.
Kilde: The New York Times
“Det var dér, jeg besluttede, at jeg ikke er den, jeg blev opdraget til at være,” fortæller hun om sin families forventninger til hende.
Haley Tatum Orman blev politisk aktiv og begyndte at dele sine holdninger på sociale medier, fordi hun følte et behov for at forklare, hvordan Trump ifølge hende er med til at indskrænke frihedsrettigheder.
Men der er sket så mange udefrakommende ting, at hun ikke længere tør blande sig i den politiske debat. Hun stoppede med at dele politiske budskaber på sociale medier, da hun blev mor, fordi hun oplevede, at mange på højrefløjen er blevet mere højlydte og skræmmende.
Hun fortæller, at det har været enormt svært og til tider ubehageligt at vokse op i en stærkt republikansk stat og nu også at bo i en anden.
I 2020, omkring den tid hvor Haley Tatum Orman var allermest politisk aktiv – primært på Instagram – arbejdede hun som butikschef i en butik i Tulsa, mens coronaepidemien rasede.
Der var stor uenighed blandt de politiske fløje i USA om, hvor alvorligt man skulle tage situationen.
Nogle mente, at pandemien var en konspiration fra regeringen eller magtfulde organisationer. En populær teori var, at COVID-19-vaccinerne blev brugt til at putte mikrochips i befolkningen for at overvåge eller kontrollere dem.
“Jeg kan huske, at jeg ofte blev råbt ad, fordi der var en politik om at bære mundbind i Tulsa, men den blev ikke rigtig overholdt. Jeg ønskede at beskytte mig selv og mine kolleger, så jeg forsøgte at følge reglerne,” fortæller hun.
“Jeg oplevede folk, der råbte ad mig, og flere gange måtte jeg ringe til politiet for at få dem til at forlade butikken.”
Hun husker tilbage på en dag, hvor en meget aggressiv person kastede mundbind efter hende i provokation, “fordi jeg mente, at Covid var virkeligt,” forklarer hun.
“Noget af det sværeste har været at håndtere højrefløjens konspirationsteorier. Det er nok min største udfordring,” siger hun og tilføjer:
“Jeg er heldigvis i et heteroseksuelt forhold og hvid, så jeg har ikke mange personlige erfaringer med diskrimination. Men at se det gennem min søsters øjne har været virkelig hårdt, fordi hun er gift med en kvinde i en meget konservativ stat.”
Som en konsekvens af de budskaber, som Haley Tatum Orman tidligere har delt på sociale medier, har hun mistet kontakten til nogle af sine familiemedlemmer, der ikke forstår hende.
”Mange af dem er meget republikanske og støtter Trump,” fortæller hun. Hendes forældre er dog blevet mere moderate med tiden.
“Da min søster sprang ud som homoseksuel, hjalp det virkelig min far til at se, at ‘den ene side kæmper for min datters rettigheder, mens den anden side ikke gør det’,” siger hun.
Haley Tatum Orman går stadig meget op i politik og stemmer til valget, men hun deltager ikke i samtalen på sociale medier længere. I den virkelige verden har hun lært, hvem hun kan tale med om emnet. For eksempel kan hun absolut ikke diskutere politik med sin bedstefar.
Hun mener, at begge de politiske fløje i USA har “dæmoniseret hinanden,” og indrømmer, at det også påvirker hendes eget valg af venner. Det er nemlig umuligt for hende at være venner med nogen, der har andre politiske holdninger.
“Det er især problematisk, fordi mange af de politiske emner er moralske. Det er blevet så fundamentalt for mig, så det er svært at sige: ‘Du mener ikke, jeg skal have rettigheder, men lad os være venner,’” forklarer hun.
Politik eller realityshow?
Haley Tatum Orman bemærker, at den politiske samtale ikke altid har været så konfliktfyldt, som den er i dag. Ifølge hende har debatten tidligere været “mere civiliseret”.
Hun mener, at Donald Trump har bidraget til at polarisere den amerikanske befolkning og beskriver ham som en “realitystjerne”, der har gjort politik til et stort drama.
Politisk vold i USA
- Der en stigende accept af politisk vold i USA.
- Blandt de amerikanske vælgere mener 23 procent, at “fordi ting er kørt langt af sporet, må rigtige patriotiske amerikanere være nødt til at ty til vold for at kunne redde deres land”. Det er en stigning fra 15 procent i 2021.
- Villigheden til at ty til politisk vold er steget til 33 procent blandt Republikanernes støtter, mens den ligger på 13 procent blandt Demokraternes.
Kilder: BBC, Public Religion Research Institut (PRRI)
”Det har gjort alt virkelig useriøst på en meget seriøs og skræmmende måde,” siger hun.
Hun er også blevet bekymret for at deltage i politiske arrangementer. For nylig var hun til et event for Kamala Harris, hvor der var demonstranter med store våben til stede:
“De vil ikke nødvendigvis skyde dig, men de vil skræmme dig. Det er en stor skræmmestrategi,” fortæller hun om episoden.
”Det er blevet meget voldeligt og skræmmende.”
Haley Tatum Orman frygter at dele sine meninger, fordi hun er bange for at blive truet eller at blive doxxet. Det vil sige at få sine personlige oplysninger offentliggjort og blive chikaneret eller andre alvorligere konsekvenser.
“Især i Oklahoma føler jeg, at jeg ikke kan tale så meget nu, hvor tingene er blevet mere skræmmende og lidt mere voldelige til det her valg. Så jeg føler, at jeg bliver nødt til at tie stille,” siger hun og fortsætter:
“Og det er virkelig svært for mig, fordi jeg har mange meninger, og jeg vil gerne dele dem. Jeg føler også, det er min ret. Hvis vi har ytringsfrihed, bør jeg kunne dele min mening uden frygt for modreaktioner eller vold eller noget i den stil.”
Alene i en konservativ vennekreds
Jake Barrer fra Minnesota planlægger også at stemme på Kamala Harris til valget, og han deler Haley Tatums Ormans oplevelse af at føle sig politisk isoleret i sin hjemby.
Han beskriver sine venner som “ret konservative“, og ”der er helt sikkert ingen af dem, som støtter Joe Biden eller Kamala Harris,” siger han.
Selvom han føler sig alene med sine synspunkter, gør han en indsats for at bevare sine venskaber. Han forklarer, at de godt kan debattere og respektere hinandens forskelle, selvom samtalerne ofte bliver livlige:
“Vi prøver at bruge humor og lave lidt sjov, men det kan bestemt blive intenst.”
Men han fortæller, at den politiske debat i USA generelt er meget sort-hvid og barsk.
“I andre lande anerkender man bedre, at vi er uenige om nogle emner, men enige om andre,” siger han.
Han mener, at to-parti systemet i USA skaber en opdeling mellem god og ond. Det får folk til at se på dem, de er uenige med, som nogle skurke, og tro, at deres eget synspunkt er det eneste rigtige.
”Alle er enige om, at to-partisystemet er shitty,” siger han.
Jake Barrer tror, at mange amerikanere faktisk har mere nuancerede synspunkter, end hvad det lige ser ud til. Det oplever han i hvert fald i sin egen vennegruppe:
“Mange siger, at Trump er forfærdelig, men stemmer på ham alligevel. De elsker ham ikke, men de stemmer på partiet,” mener han.
Jake Barrer påpeger også, at Kamala Harris’ køn kan have en negativ indvirkning. “Desværre.”
”Mange mænd på min alder er konservative. Det virker som en af de største indikatorer på, at kønnet betyder noget,” siger han.
Stemmer der ikke tæller
Haley Tatum Orman mener også, at valgsystemet i USA er med til at polarisere landet.
Ifølge hende skaber det en situation, hvor de to sider konstant er i konflikt. Og det stopper ikke ved afgørelsen af valget, men forhindrer også effektiv lovgivning senere, mener hun:
Stormen på Kongressen
- Da Donald Trump tabte præsidentvalget i 2020 til Joe Biden, nægtede han at anerkende resultatet.
- Spændingerne kulminerede den 6. januar 2021, da Trump holdt en tale, hvor han påstod, at der var tale om valgsvindel. Demonstranter stormede Kongressen for at forhindre godkendelsen af valgresultatet.
- De brød ind i bygningen og skabte kaos. Fem personer mistede livet.
“Det ender med at sætte to sider op imod hinanden, og man får ikke vedtaget lovgivning, fordi det bare bliver til en krig, der går ud på at forhindre, at den anden side skal få gennemført sine politikker.”
Hun mener ligesom Jake Barrer, at mange almindelige amerikanere er mere moderate og ikke nødvendigvis ekstremt venstre- eller højreorienterede.
“Jeg tror, at hvis vi gør det lettere for tredjeparts-kandidater at komme ind i løbet og være med på debatscenen, ville det skabe mere plads til forandring,” siger hun.
Hun nævner desuden problemer med, hvordan stemmerne bliver fordelt til valget.
“At bo i en virkelig rød stat føles som om, at ens stemme ikke tæller. Jeg kan godt stemme på Demokraterne, men uanset hvad, så bliver det Republikanerne, der vinder. Så det føles som om, at min stemme ikke betyder noget,” forklarer hun.
Det skyldes det særlige valgsystem i USA, som betyder, at det ikke nødvendigvis er den kandidat, der får flest stemmer nationalt, som vinder valget. Læs mere om det her.
“Jeg fatter det ikke. Jeg ved ikke, hvorfor vi ikke går efter flertallet af stemmerne, og jeg tror, at det skaber harme, når nogen, der får flertallet af stemmerne, taber,” siger Haley Tatum Orman.
Hun er med egne ord “ekstremt nervøs” for udfaldet af valget på tirsdag. Og for dets konsekvenser.
“Jeg tror, Harris vinder. Men jeg tror ikke, at dem, der har stemt på Trump, vil acceptere det,” siger hun.
Uanset hvem der vinder valget, er Haley Tatum Orman og hendes mand efterhånden så opgivne over den politiske scene i USA, at de overvejer at flytte til udlandet.
”Jeg elsker mit land, og jeg mener, det er vigtigt at være stolt af, hvor man kommer fra. Men vi har overvejet at forlade det,” siger hun.
”Jeg føler ikke, at vores fremtid her ser særlig lys ud. Politik handler ikke om at forbedre landet; det handler om kontrol og magt.”
LÆS OGSÅ: Stemmebokse i brand i USA