Politik

Valg i Hongkong: Stort nederlag til Kina

Hongkongs regerings-chef, Carrie Lam, på vej til at stemme.

Foto: Thomas Peter/Reuters/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


25 november, 2019Der har været valg i den kinesiske region Hongkong. Mange, som er kritiske over for Kina, er blevet valgt.

Hongkong og Kina er ikke så gode venner for tiden. Hongkong er en del af Kina, men området har sin egen regering og sin egen måde at styre samfundet på.

Men det er Kina, som har valgt regeringen i Hongkong. Mange i Hongkong er utilfredse med, at Kina blander sig i, hvad der sker i Hongkong.

Derfor har der været demonstrationer i Hongkong i mere end fem måneder. Flere millioner af mennesker har været på gaden for at demonstrere mod Kina. Det har blandt andet betydet vilde kampe mellem demonstranter og politiet i byen.

Hvad har der været valg til?

Distrikt-rådene. Hongkong er delt op i 18 områder. De kaldes distrikter. Og det var de distrikter, som der i går søndag var valg til. Distrikterne har ikke særlig meget politisk magt. De arbejder mest med områder som offentlig transport (busser og toge), og hvordan affaldet i byen skal hentes, skriver DR. Alligevel har valget betydet en masse.

Hvad har valget betydet?

Signalet i valget har været vigtigt. For tidligere har alle 18 distrikter været styret af politikere, som støtter Kina. Med valget har borgerne i Hongkong i 17 ud af de 18 områder valgt politikere, som er kritiske over for Kina og regeringen i Hongkong, som er valgt af Kina.

Resultatet viser, at mange støtter de protester mod Kina, som der er i Hongkong. Ved valget stemte 71 procent. Det er ny rekord. Til valget i 2015 stemte 47 procent, skriver TV2.

Hvad siger Kina til resultatet?

Hongkongs regerings-chef, Carrie Lam, siger, at hun vil ”lytte ydmygt til borgernes holdninger”, skriver TV2. Hvad det betyder, må tiden vise.

I Kina siger regeringen, at det ikke kommer til at ændre noget. “Uanset hvad der sker, så er Hongkong en del af Kina og en særlig administrativ region i Kina,” siger Wang Yi, som er udenrigs-minister i Kina, ifølge franske AFP.