Kultur

Utilfredse elever: Vi bør have mere seksual-undervisning

Kobberspiralen er et præventionsmiddel. Det er en af de emner, man gennemgår i seksualundervisning.

Foto: Reproductive Health Supplies Coalition/Unsplash.

Marie Byriel-Thygesen


18 november, 2020Elever vil have obligatorisk seksualundervisning på ungdomsuddannelser. Hvis der skal gøres op med seksuelle krænkelser, så er det de unges generation, der skal gå forrest, mener elev-organisation.

Du har måske prøvet det i folkeskolen. Man skal lære at sætte et kondom på en flamingo-pik og lære om sex, graviditet og onani.

Alle elever skal have seksualundervisning i folkeskolen. Det er obligatorisk. Sådan har det været siden 1970. Derfor fyldte seksualundervisning 50 år for nyligt.

Det har fået flere til at tænke over, om den seksualundervisning vi har i dag, er, som den skal være. Flere eksperter og organisationer mener, at undervisningen ikke er god nok. Det kan du læse mere om her.

Men debatten af seksualundervisningen fortsætter.

Flere unge mener nemlig, at seksualundervisning ikke kun skal være obligatorisk for elever i folkeskolen. Det burde også være obligatorisk på ungdomsuddannelser såsom STX, HF, HHX og HTX. Det mener elever og elev-organistaioner for ungdomsuddannelser. Det skriver Jyllands-Posten.

Hvad siger eleverne?

Eleverne på ungdomsuddannelserne ønsker, at seksualundervisning skal være en obligatorisk del af deres uddannelse.

Buster Dam-Tholstrup er en af dem. Han går i 1.g på Marselisborg Gymnasium i Århus. Han mener, at det er vigtigt at have seksualundervisning på ungdomsuddannelserne, fordi det er de år i de unges liv, hvor de fleste udforsker seksualitet og alkohol.

“Jeg tænker, det er ekstra vigtigt at snakke om det med etik og grænser, når man går på en ungdomsuddannelse, hvor folk i højere grad udforsker kroppen, og alkohol fylder mere, end da man gik i folkeskole”, siger Buster Dam-Tholstrup til Jyllands-posten.

Hvordan siger organisationerne?

Elevernes utilfredshed har fået flere elev-organisationer til at råbe op. En elev-organisation er en organisation, som taler på elevernes vegne.

Flere elev-organisationer mener, at seksualundervisning ikke kun skal være obligatorisk i folkeskolen, men at man burde ligge seksualundervisning ind i undervisningen for elever på ungdoms-uddannelser.

Det mener både Danske Gymnasieelevers Sammenslutning og Landssammenslutningen for Handelsskoleelever, skriver Avisen Danmark.

Det vil være en god idé med seksualundervisning til de ældre elever, hvis man som samfund vil gøre op med en dårlig kultur med seksuelle krænkelser. Undervisningen kan nemlig få eleverne til at tænke over egne og andres grænser. Det mener Ingrid Kjærgaard. Hun er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

“Vi har lige nu en debat kørende om, at vi skal tage et opgør med seksuelle krænkelser, og vi har lige fået en ny samtykke-lovgivning. Og vi mener, at det er helt afgørende, at hvis vi skal sikre en reel kultur-ændring, så er det vores generation, der skal gå forrest”, siger Ingrid Kjærgaard.

Hvad kan du gøre for at få seksualundervisning?

Selvom seksualundervisning ikke er obligatorisk på ungdomsuddannelser, så er der stadig håb. Hvis du og din klasse ønsker at få seksualundervisning, kan du snakke med din lærer.

Der er nemlig flere organisationer, som tilbyder seksualundervisning. Her kommer der typisk en underviser ud på din skole. Det er blandt andet organisationer som Sexekspressen og Sex & samfund, som tilbyder seksualundervisning.

Hvis det ikke er en mulighed, så er der også flere videoer, hvor man kan lære om sex. Blandt andet har DR lavet et program, som hedder Sex med Maja. Det kan du se her.

LÆS OGSÅ: Seksual-undervisning fylder 50 år: Men kan den blive bedre?