Identitet

Unge tager mere snus: Fem gange så mange drenge tager det hver dag

Drenge i gymnasierne tager mere snus end pigerne, viser en ny undersøgelse.

Foto: Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


10 januar, 2020



Unge i gymnasiet bruger mere snus end for fem år siden – især drenge.

Når du holder fri, hvor mange står så og ryger eller tager snus?

Flere unge ryger. Og nu viser det sig, at flere unge i gymnasiet også tager snus. Faktisk bruger fem gange så mange drenge i gymnasiet snus hver dag, siden sidst man talte efter. Det viser nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed, skriver DR.

I 2014 brugte 1,9 procent af drenge i gymnasiet snus, tyggetobak eller skrå hver dag. I 2019 er tallet vokset til 11,3 procent af drengene, hvilket er mere end en femdobling. De nye tal stammer fra en stor undersøgelse kaldet ”UNG19” blandt 20.000 elever på gymnasier.

Hvad er snus?

Snus er en type pulveriseret tobak, som man putter ind i munden under overlæben i stedet for at ryge den.

Snus indeholder kræftfremkaldende stoffer og nikotin, som man bliver afhængig af.

Det er forbudt at sælge snus i Danmark.

Hvad er tyggetobak?


Tyggetobak er tobak, som man tygger på i stedet for at ryge.

I modsætning til det pulveriserede tobak i snus er tyggetobak groftskåret og forabejdet, så det kan tåle at blive tygget på.  

Det er tilladt at sælge tyggetobak i Danmark.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Faktisk er der flere drenge i gymnasierne, som stikker snus op under overlæben, end der ryger cigaretter. 8,9 procent af drengene ryger dagligt.

Pigerne tager ikke lige så meget snus som drengene. Men på fem år er tallet steget fra 0,2 procent til 1,6 procent.

Er det farligt at tage snus?

Det er rigtig farligt at ryge. Men det kan også være farligt at tage snus.

Der er også stoffer i snus, som kan fremkalde kræft. Og man kan blive afhængig af stoffet nikotin, som også er i cigaretter. Så hvis man starter med at tage snus og bliver afhængig af nikotin, så kan man måske også gå over til cigaretter.

Snus kan også misfarve dine tænder. Men værre er det, at det kan få tandkødet til at trække sig tilbage, og det kan give smerter i tænderne.

Man kan risikere at blive afhængig af nikotin hele livet, hvis man tager snus, siger Mads Lind, som er seniorkonsulent hos Hjerteforeningen, til DR:

”Der er grund til at være nervøs, for man kender ikke de langsigtede konsekvenser af børn og unges indtag af nikotin. Der er en mistanke om, at det kan udløse diabetes og for pigernes vedkommende resultere i for tidlige fødsler. Der er også mistanke om, at nikotin forstyrrer hjernens naturlige udvikling.”