Valg fra blokken

Unge i Odense: ”Det er lidt arrogant ikke at stemme”

Dyveke Van Harn synes, det er lidt arrogant, hvis man ikke stemmer til kommunal- og regionsvalget.

Foto: Ditte Folkmann

Mathilde Johannesen


15 november, 2021



Nu er valgkampen godt i gang. Derfor er vi taget til Odense for at tale med en masse unge. Her vil vi blandt andet høre, om de har tænkt sig at stemme til kommunal- og regionsvalget?

I gågaden i Odense har vi talt med en masse unge mennesker om kommunal- og regionsvalget, som hastigt nærmer sig. Den 16. november skal vi nemlig et smut forbi stemmeboksen.

Derfor tog vi muligheden til blandt andet at spørge de unge, om de overhovedet har tænkt sig at stemme til valget – og hvis de har, hvordan de så forbereder sig til at sætte de to store krydser?

Har du tænkt dig at stemme til valget?

Størstedelen af de unge, som vi mødte på gågaden i Odense, ville stemme til valget. Der var dog også et par stykker, som ikke havde tænkt sig at gå i stemmeboksen den 16. november.

Jacob Marc Rasmussen på 23 år har for eksempel ikke lyst til stemme til valget.

”Jeg har ikke lyst til at stemme. Jeg er ikke rigtig enig med det demokrati, vi har kørende i Danmark. Derfor har jeg ikke lyst til at stemme på det”, slog han fast.

Morten Kjærran på 25 år havde også nogle tanker i forhold til, hvad han vil gøre den 16. november.

”Jeg har tænkt mig at stemme, men jeg ved ikke, om jeg har tænkt mig at stemme blankt. Jeg synes, at man gør mere ved at gå ned og stemme blankt, end hvis man bliver derhjemme. Du tilkendegiver noget ved at gå ned og stemme blankt. Man tilkendegiver ikke så meget ved at sidde derhjemme”, sagde han.

Når man stemmer blankt, krydser man ikke noget af på stemmesedlen. På den måde viser man, at man enten er i tvivl om, hvem man skal stemme på – eller at der ikke er nogen, som man har lyst til at stemme på.

På billedet nedenunder kan du se Morten Kjærran. Han fortæller, at han muligvis vil stemme blankt.

Billede: Ditte Folkmann

Dyveke Van Harn på 22 år er ikke i tvivl om, at det er vigtigt, at man sætter et kryds i kalenderen på tirsdag, så man husker at stemme.

”Jeg synes, det er vigtigt at stemme. Jeg synes faktisk, at det er lidt arrogant ikke at gøre det”, siger hun.

Hvordan forbereder du dig?

Dyveke Van Harn har også brugt noget tid på at finde ud af, hvem hun vil stemme på.

”Jeg tog kandidattesten, og det var meget rart. Så kommer der nemlig en masse kommunalpolitikere op, som man kan læse mere om. Ellers tror jeg faktisk ikke, at jeg ved, hvor jeg skulle starte med at kigge”, forklarer hun.

Hvis du har lyst til at tage en kandidattest, kan du prøve at tage en her.

20-årige Camilla Zara Celik vil også tænde for computeren, når hun skal finde ud af, hvem hun vil stemme på.

”Jeg vil søge og google mig frem. Så kan jeg læse lidt om de forskellige kandidater”, fortæller hun.

På billedet nedeunder kan du se Camilla Zara Celik, som skal hjem foran computeren, når hun skal læse op på kandidaterne.

Billede: Ditte Folkmann

Martin Sørensen på 25 år er dog lidt i tvivl, om kandidattesten virkelig er så god til at pege ham i den rigtige retning.

”Så tager man en kandidattest, og så spørger den, om der skal bruges flere ressourcer på et bestemt område. Men så bliver jeg i tvivl, for jeg ved ikke, hvor mange ressourcer man i forvejen bruger på det område”, siger han.

Hvad er vigtigt for de unge?

Der er nogle konkrete politiske emner, som er vigtige for de unge i Odense.

Uddannelse og klima er blandt andet to emner, som 22-årige Isabella Møller Laursen lægger vægt på. Hun synes dog også, at det er vigtigt, at man forholder sig til emner, som også påvirker andre borgere.

”Klima og uddannelse er noget, som påvirker os unge. Men jeg tænker også, at man er nødt til at se på emner, som påvirker resten af borgerne. Det kunne være ældreplejen og sygehusvæsenet”, forklarer hun.

22-årige Amra Dervisevic synes også, at det er vigtigt, at politikerne fokuserer på sundheden og syghusene.

 ”Velfærden og sundhedssystemet er noget, jeg vægter højt. Jeg synes, det er noget, som de sidste par år er gået lidt ned ad bakke. Det er i hvert fald ikke blevet prioriteret ret højt”, fortæller hun.

På billedet nedenunder kan du se Amra Dervisevic, som især synes, at velfærden og sundhedssystemet er vigtigt.

Billede: Ditte Folkmann

Dyveke Van Harn sætter kulturen højt, når hun skal stemme til valget – og så er hun ret træt af de højhuse, som konstant bliver bygget i de danske byer.

”Stop med at bygge så fandens mange grimme højhuse hele tiden”, siger hun.

Der er valg til kommunerne og regionerne den 16. november 2021. Her kan du stemme på en politiker, som brænder for det samme som dig.

Du behøver ikke at være dansk statsborger for at stemme.

Hop ind på Valg fra blokken, hvor du kan følge vores løbende dækning af kommunal- og regionsvalget.

Se videoen, hvor vi taler med en masse unge mennesker lige inden, de skal sætte deres kryds til kommunal- og regionsvalget.

LÆS OGSÅ: Abdul: ”Jeg vil stemme på en, som ikke bare snakker og glemmer”