Online

Unge går på de sociale medier, når de skal læse nyheder

De 15-24-årige scroller igennem deres feed på for eksempel Instagram for at få deres nyheder.

Foto: Ketut Subiyanto/Pexels

Mathilde Johannesen


27 september, 2021



De 15-24-årige hopper på de sociale medier, når de skal læse nyheder, viser ny rapport.

Når du skal være helt opdateret på dagens nyheder, tjekker du så Facebook eller måske Instagram? Hvis svaret er ja, så er du ligesom en stor del af de unge danskere.

De unge i alderen 15-24 år får nemlig deres nyheder fra de sociale medier. Det viser en ny rapport fra Kulturministeriet. Faktisk brugte hele 69 procent af aldersgruppen de sociale medier til at læse nyheder på i 2020.  

Men når de unge ikke åbner de sociale medier for at få deres nyhedsfix, hopper de over på tv-stationernes hjemmesider. Det er nemlig deres anden mest brugte kilde til nyheder. Her er det 44 procent af de unge, som bruger tv-stationernes hjemmesider til nyheder.

Danskerne er vilde med de sociale medier

De unge i aldersgruppen 15-24 år tager førstepladsen, når det kommer til at læse nyheder via de sociale medier. Men de er ikke de eneste, som gør brug af den mulighed. 42 procent af de 15-75-årige er nemlig også hoppet med på idéen i løbet af 2020. De har dog tv-stationernes hjemmesider som favoritsted til at læse nyheder. 53 procent af dem får nemlig deres nyheder via hjemmesiderne.

Og generelt sluger de sociale medier en del af danskernes tid – og det er lige meget, hvor gammel du er. De 12-18-årige og de 19-34-årige har nemlig samlet set brugt over fem timer på en tilfældig dag på de sociale medier, som er med i rapporten. For de helt unge er det TikTok og YouTube, som tager mest af deres tid. For de lidt ældre er det Facebook og Instagram.

De sociale medier har ikke mange regler

Nogle vil måske mene, at det er et problem, at de unge får deres nyheder via de sociale medier. Den danske kulturminister, Ane Halsboe-Jørgensen fra Socialdemokratiet, er i hvert fald ikke super glad for tallene.

“Det maner til refleksion, at sociale medier er unges primære kilde til nyheder. Det er kanaler, der underlagt meget lidt regulering, og som vi har meget ringe demokratisk indflydelse på. Men de er blevet infrastrukturen i mange danskeres nyhedsforbrug”, siger hun i en pressemeddelelse.

Og regeringen har netop prøvet at lave nogle flere regler for de sociale medier. Den 15. august 2021 kom regeringen med et forslag til, hvordan man bedre kan beskytte de unge på de sociale medier.

Ifølge Dansk Erhverv er to af forslagene, at det skal være nemmere at fjerne ulovligt indhold på de sociale medier. Samtidig skal de unge lære ”digitalt selvforsvar”. På den måde får de forhåbentlig nemmere ved at passe på sig selv på de sociale medier.  

Og erhvervsminister Simon Kollerup tror på, at de nye forslag kan være med til at passe på de unge, når de klikker løs på de sociale medier.

”Det her er ikke tænkt som en løsning på alt, men det er første skridt på vejen mod et mere sikkert digitalt liv,” siger han på Erhvervsministeriets hjemmeside.

De sociale medier er altså et hit, når de unge skal opdateres på alverdens nyheder. Hopper du også på et socialt medie, når du skal vide, hvad der sker i Danmark og i resten af verdenen?

LÆS OGSÅ: Digital selvskade spreder sig til flere sociale medier