Kultur

Unge forskere: 14-årig violin-bygger vinder pris ved konkurrence i naturvidenskab

Alexander Winkler på 14 år vandt titlen som årets Unge Forsker Junior.

Foto: Unge Forskere

Nanna Hein


24 april, 2020"Unge Forskere" er en naturvidenskabelig konkurrence for børn og unge. Årets vindere er nu fundet.

Hvert år bliver de største, unge talenter inden for naturvidenskab hyldet med priser ved konkurrencen Unge Forskere.

I dag fredag blev vinderne kåret – på en lidt anderledes måde end normalt. Den store præmie-overrækkelse plejer at blive holdt på Bremen Teater i København. Men i år kom corona-virusset i vejen. I stedet blev kåringen filmet og streamet live på Unge Forskeres Facebook-side.  

Dagens store vindere blev en 14-årig violin-bygger fra Roskilde og en 19-årig super-programmør fra København.

Hvad er “Unge Forskere“?

Unge Forskere er en årlig talent-konkurrence – faktisk er det Danmarks største natur-videnskabelige konkurrence. 

Konkurrencen er for børn og unge, som kommer fra hele landet for at konkurrere om, hvem der har skabt det bedste science-projekt. Konkurrencen er skabt af Astra, som er det nationale naturfagscenter.

Konkurrencen er delt op i to store kategorier. De yngste deltagere dyster om titlen som årets Unge Forsker Junior, og de ældre kan blive kåret som årets Unge Forsker Senior. De to vindere får hver en pris på 25.000 kroner.

Hver af de to kategorier har tre under-kategorier, som er Life Science, Physical Science og Technology. Her kan de fire bedste deltagere i hver kategori vinde en penge-præmie.

I år gjorde 258 folkeskole- og gymnasie-elever i alderen 9-19 år sig fortjent til den nationale finale i Unge Forskere. Vinderne går videre til to internationale konkurrencer i Spanien og Kina.

Hvem vandt?

Det blev Alexander Winkler på 14 år fra Skt. Josefs Skole i Roskilde, som løb med hovedprisen i årets Unge Forsker Junior-kategorien på 25.000 kroner.

For cirka et år siden begyndte han at spille violin. Og han opdagede, at de billige violiner, som mange børn og unge starter med at spille på, slet ikke lyder lige så godt som de dyre violiner af høj kvalitet.

“Det er svært for elever og unge violinister at spille på billige, som regel kinesiske, violiner til måske 1.000 kr. Så dem vil jeg gerne hjælpe,” siger han.

Han brugte sin viden om fysik og forskellige analyse-værktøjer til at undersøge 10 forskellige violiner fra den billigste til den dyreste. Og han brugte resultaterne til at bygge om på en billig violin. Han har blandt andet ændret tykkelsen på pladerne øverst og nederst på instrumentet, og han har testet forskellige typer af lak.

Og det lykkedes ham at bygge violinen om, så han kunne måle samme høje kvalitet som i en violin til 100.000 kroner. Læs mere om hans projekt her.

Dagens anden store vinder blev 19-årige William Meyling fra Sukkertoppen Gymnasium i København. Han løb med 25.000 kroner og titlen som årets Unge Forsker Senior. Han har udviklet en algoritme, som for eksempel kan bruges i selv-kørende biler eller i overvågnings-kameraer.

Når en selvkørende bil skal finde vej, kræver det, at bilens computer bygger på en algoritme, der kan identificere billeder og alle dele af billederne automatisk og meget hurtigt. Sådan en algoritme har William Meyling udviklet helt fra bunden. Dommerne kaldte hans projekt “fænomenalt” – du kan læse mere om det her.

Tjek de andre vindere ved Unge Forskere-konkurrencen ud her.

LÆS OGSÅ: Corona-app skal være sjov at bruge: Vil motivere danskerne til at holde afstand