Politik

Unge bruger forsikring til at komme hurtigere til psykolog

De unge, som har råd til en sundhedsforsikring, kommer foran i køen til en psykolog.

Foto: Unsplash / Priscilla Du Preez

Sesilie Christophersen


4 februar, 2022Mange unge køber en sundhedsforsikring for at komme til psykolog. Eksperter er bekymrede for de unge, der ikke har råd.

Hvis du er mellem 18 og 24 år kan du komme gratis til psykolog gennem det offentlige, hvis du kæmper med psykiske problemer som angst eller depression.

Tilbuddet er en mulighed, fordi et flertal i Folketinget har besluttet, at det skal være nemmere for unge at komme til psykolog, hvis de har brug for det.

Men det har vist sig, at der er så mange unge, der har brug for at tale med en psykolog, at der opstår lang ventetid. I gennemsnit er der tre måneders ventetid, og i visse tilfælde bliver unge helt afvist.

Det er et problem for de unge, som har brug for at tale med en psykolog, fordi den lange ventetid kan forværre deres symptomer.

Men nogle unge har fundet en speciel løsning. De køber en sundhedsforsikring og kommer foran i køen på den måde. Det skriver DR.

Ventetiden spiller en rolle

Hos flere danske forsikringsselskaber som TopDanmark og Danica Pension bekræfter de, at mange unge bruger deres sundhedsforsikring til at komme til psykolog. De har dog ikke nogen specifik forklaring på, hvorfor de unge netop bruger sundhedsforsikringen i stedet for det offentlige tilbud, som er gratis.

Hos Dansk Psykologforening mener de dog, at udviklingen netop skyldes den lange ventetid til en psykolog gennem det offentlige. Det forklarer formand Dea Seidenfaden til DR.

“Vi tror helt sikkert, at ventetiderne i det offentlige spiller ind på, at mange søger privat. Vi er optagede af at mindske uligheden i samfundet. Hvis der er for mange unge, der føler sig nødsaget til at tegne en sundhedsforsikring for at få hjælp, så er det et problem,” siger hun.

Hos partiet Radikale Venstre er de enige med Dea Seidenfaden. De mener, at der tegner sig et billede af, at man kan købe sig til hjælp, hvis man har penge. Men at det samtidig efterlader de mange unge, der ikke har råd til at betale for en sundhedsforsikring i problemer. De får ikke den hjælp, de har brug for, mener de.

Men hos blå blok er hverken partierne Venstre eller Dansk Folkeparti bekymrede. De mener, at det er fint, at de unge får muligheden for selv at betale, når de kan det.

LÆS OGSÅ: Unge kan ikke få hjælp: Psykologer må ikke tage flere patienter ind