Kultur

Tyvekoster kommer tilbage til Cambodja

En af skulpturerne forestiller den hinduistiske gud

Foto: Sonika Agarwal/Pexels Ganesha.

Nanna Hein


15 september, 2022En række antikke skulpturer er nu kommet tilbage Cambodja, hvor de tidligere er blevet stjålet fra.

Verdens vildeste kunsttyveri

Igennem historien er det blevet stjålet rigtig meget forskellig kunst rundt omkring i verden. 

Men et af verdens vildeste kunsttyverier skete tilbage i 1911. Her stjal en italiensk mand ved navn Vincenzo Peruggia det berømte maleri Mona Lisa. Han gik simpelthen bare ind på museet Louvre, hvor maleriet hang. Her tog han det ned og gemte det inde i sin jakke. 

To år efter tyveriet blev han dog fanget og maleriet kom tilbage på sin plads på Louvre. 

Kilde: BBC.com

Der findes masser af eksempler på kunstværker eller skulpturer, der er blevet stjålet og som pludselig ligger på et museum i et helt andet land. Nogen gange kan de sjældne skatte også findes hjemme hos privatpersoner.

Heldigvis sker det en gang imellem, at de historiske skatte kommer tilbage til der, hvor de blev taget fra. Og det er lige præcis det, som nu er sket i Cambodja. Her er 30 antikke skulpturer nemlig kommet tilbage til det land, hvor fra de tidligere er blevet stjålet. Sådan skriver Politiken

Forfalskede dokumenter

Skulpturerne er blandt andet lavet af sandsten, og flere forestiller hinduistiske guder. Sandsten er materiale, som er hårdt ligesom sten. Det bliver dannet, når sand bliver presset hårdt sammen over længere tid. 

Skulpturerne er alle sammen blevet stjålet af kunsttyve. Bagefter har en kunsthandler forfalsket dokumenterne på skulpturerne. På den både virkede det til, at det var lovligt at handle med skulpturerne. Siden er skulpturerne blevet solgt på kunstauktioner. 

Nogle af skulpturerne var endt på et amerikansk museum, mens andre skulpturer var endt hjemme hos forskellige personer.

Men nu er de altså tilbage i landet Cambodja, hvor de hører hjemme. 

LÆS OGSÅ: Boldspil, gymnastik og svømning. Flere danskere dyrker idræt igen