Politik

Trump bliver frikendt i rigsretssag – hvad betyder det?

48 amerikanske politikere stemte for at dømme Trump skyldig i at misbruge sin magt, og 52 stemte for at frikende ham. Dommen blev "ikke skyldig".

Foto: Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


6 februar, 2020



Donald Trump var anklaget for at misbruge sin magt som præsident. Men i går onsdag aften blev han frikendt.

Ikke skyldig. Det blev dommen over Donald Trump, som var anklaget for at misbruge sin magt som præsident i USA. I går onsdag blev han frikendt i den rigsretssag, som blev sat i gang den 21. januar. Det skriver DR.

Det var ikke en dommer i en retssal, som kom frem til dommen over Donald Trump. I en rigsretssag er det politikere, som skal bestemme, om landets præsident har gjort noget ulovligt. Og hvis præsidenten bliver dømt skyldig, skal han træde tilbage.

Netop fordi Donald Trumps sag blev afgjort af politikere, var resultatet næsten sikkert på forhånd.

Her er forklaringen på hvorfor.

Hvad er en rigsretssag helt præcist?

En rigsretssag er ikke helt ligesom en almindelig retssag. Rigsretten dømmer ikke almindelige mennesker, men kun politikere. Et land har en rigsret for at sikre, at ingen – heller ikke præsidenten eller statsministeren – står over loven. Vi har også rigsretssager i Danmark.

Når man starter en rigsretssag, er det altså for at undersøge, om eksempelvis præsidenten har gjort noget ulovligt. I USA bliver rigsretssager ikke holdt hos domstolene som andre retssager, men i Kongressen. Det er politikernes arbejdsplads i USA, som kan sammenlignes lidt med Folketinget i Danmark.

Kongressen er delt op i to dele, som man kalder kamre: Repræsentanternes Hus og Senatet. En rigsretssag bliver sat i gang i Repræsentanternes hus.

Den endelige rigsretssag foregår i Senatet. Her fungerer formanden for Senatet som en slags dommer, og resten af politikerne fungerer som en slags jury, der skal bestemme, om præsidenten er skyldig eller ej. Der sidder 100 politikere i Senatet, og hvis to tredjedele finder præsidenten skyldig, så bliver han dømt og smidt ud som præsident.

Hvad var Donald Trump anklaget for? 

Donald Trump var anklaget for to forbrydelser: At misbruge sin magt og at forhindre Kongressens arbejde.

Hele den store sag mod Donald Trump handler om et telefon-opkald den 25. juli 2019. Den dag ringede Trump til Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj. 

Trump var anklaget for at bede Zelenskyj om at finde frem til nogle oplysninger, som kunne skade Trumps politiske modstander Joe Biden. Ligesom Trump vil Joe Biden også gerne være præsident, når der er præsident-valg i USA senere i år.

Trump var anklaget for at presse den ukrainske præsident til at finde ud af, om Joe Biden eller hans søn Hunter Biden havde gjort noget ulovligt, som Trump kunne bruge til at skade sin modstander i valg-kampen. Hvis ikke Zelenskyj gjorde det, ville Trump droppe at give Ukraine hjælp til militæret, som ellers var planlagt, lyder anklagen. Siden er det blevet afsløret, at Trump faktisk droppede at give 391 millioner dollar til Ukraine – og eksperter vurderer, at det var ulovligt. 

En person, som kendte til telefonopkaldet, fortalte den amerikanske efterretningstjeneste om snakken mellem de to præsidenter. Når man afslører sådan en hemmelighed, som er vigtig for hele landet eller hele verden, kaldes man ofte en whistleblower

Der er også blevet lavet et referat af telefon-snakken, som den amerikanske regering har delt med offentligheden – det kan du læse her.

Som præsident er det forbudt at bruge sin magt til sin egen personlige fordel, for eksempel til at vinde en valgkamp. Det er heller ikke tilladt at få et andet land til at blande sig i et præsidentvalg. Derfor var Donald Trump anklaget for at misbruge sin magt.

Han var også anklaget for at forhindre Kongressens arbejde. Da Kongressen undersøgte sagen om telefonopkaldet, nægtede han nemlig at udlevere nogle vigtige papirer til Kongressen. Og han har angiveligt overtalt personer til ikke at vidne imod ham i sagen. Og det er ikke tilladt at modarbejde en rigsretssag

Hvorfor var dommen nærmest sikker på forhånd?

En rigsretssag bliver afgjort af de 100 politikere, som sidder i det amerikanske senat. Hvis mindst to tredjedele af dem finder præsidenten skyldig, så bliver han dømt og smidt ud som præsident. To tredjedele svarer til 67 stemmer. I senatet sidder politikere fra de to store partier i USA – republikanerne og demokraterne.

Men Donald Trump havde en enorm fordel. Der sidder nemlig flest politikere fra hans eget parti, republikanerne. Senatet består lige nu af 53 republikanere og 47 demokrater.

Hvis Donald Trump skulle dømmes skyldig, skulle mindst 20 politikere fra hans eget parti altså beslutte at stemme imod deres egen præsident. Det var der ikke mange, som troede på.

Hvordan lød stemmerne så?

48 politikere stemte for at dømme Trump skyldig i at misbruge sin magt, og 52 stemte for at frikende ham. Han blev også frikendt i den anden anklage om at forhindre Kongressens arbejde – her stemte 47 for at dømme ham skyldig, og 53 for at frikende ham.  

Der var kun én enkelt republikaner, som mente, at Donald Trump var skyldig i at misbruge sin magt – ham kan du høre om herunder.

Hvem stemte imod Donald Trump – fra hans eget parti?

Én enkelt person fra republikanerne, Donald Trumps eget parti, stemte for at dømme Trump skyldig i at misbruge sin magt.

Han hedder Mitt Romney. Og han prøvede selv at blive valgt som præsident i 2012, men han tabte til Barack Obama.

Mitt Romney mener altså, at Trump faktisk har gjort noget ulovligt. I en tale kalder han det “mit livs sværeste beslutning” at stemme imod den republikanske præsident.

I talen måtte Mitt Romney holde tårerne tilbage, da han talte om at tage den beslutning, som han mener, er den retfærdige.

”Præsidenten har gjort sig skyldig i et dybt frastødende misbrug af den tillid, som befolkningen har vist ham,” sagde han.

Du kan se Mitt Romneys tale herunder – og du kan læse hele talen her.

Mitt Romney Tears Into Trump While Announcing He Will Vote to Convict

Sen. Mitt Romney just announced he will vote to convict President Trump in a scathing speech.

Slået op af VICE News i Onsdag den 5. februar 2020

Kommer rigsretssagen overhovedet til at betyde noget?

Donald Trump har hele tiden holdt fast i, at han ikke har gjort noget forkert. Så da han blev frikendt, må han have været ret tilfreds.

Lige efter dommen delte han en video på Twitter, som har fået hele verdens opmærksomhed. I videoen kan man se Donald Trump blive valgt til præsident i mange år frem. Og til allersidst i videoen står der, at han bliver valgt ”for evigt”.

Men i USA bliver en præsident altså valgt fire år ad gangen, og han kan højest blive valgt to gange – altså otte år i alt.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1225174713992990721?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1225174713992990721&ref_url=https%3A%2F%2Fekstrabladet.dk%2Fnyheder%2Fpolitik%2Fdonald-trump-frikendt-i-rigsretssag%2F7991787

Den 3. november i år er der præsident-valg i USA. Og Donald Trump håber på at blive valgt for anden gang.

Spørgsmålet er, om rigsretssagen har fået flere amerikanere til at tvivle på, om Trump er en god præsident?

Det ser ikke sådan ud.

En ny måling viser, at 49 procent af amerikanerne er glade for ham som præsident. Faktisk har støtten til Trump blandt de amerikanske vælgere aldrig været højere, siden han blev valgt i 2016.

50 procent af amerikanerne er dog ikke glade for Trump som præsident, viser målingen. Så hvis der var præsidentvalg i morgen, ville det være svært at sige, om Donald Trump blev valgt igen.