Valg fra blokken

To politikere: Her er min travle hverdag

To kommunalpolitikere fra Sønderborg fortæller om, hvordan deres hverdag ser ud.

Foto: Kasper Roed

Mathilde Johannesen


10 november, 2021



De fleste kommunalpolitikere skal passe et fuldtidsjob, gå til møder i byrådet og måske indvie et nyt klubhus i weekenden. Det kan altså hurtigt blive et hektisk liv.

Forestil dig en uge, hvor du skal passe dit fuldtidsjob. Sådan er de flestes liv. Så skal du også lægge møder i byrådet til. Du skal også forberede dig til møderne i et udvalg, og så skal du svare på mails.

I weekenden skal du indvie kommunens nye klubhus, og så vil du gerne se den nye Netflix-serie med din familie.

Lyder det som en hård uge? Sådan er de fleste kommunalpolitikeres hverdag. Derfor har vi taget en snak med Didde Lauritzen fra Socialdemokratiet i Sønderborg og Stefan Lydal fra Dansk Folkeparti i Sønderborg.

De vil fortælle om livet som kommunalpolitiker, og hvorfor det er det hele værd.  

Hvordan er det at være kommunalpolitiker?

Didde Lauritzen arbejder som børnelæge på sygehuset i Åbenrå. Samtidig sidder hun i byrådet og er næstformand i Sundhedsudvalget og medlem af Børne- og Uddannelsesudvalget. Så er hun også aktiv i Red Barnet og i en klub om integration.

Der er altså nok at se til. Men for hende er hverdagen som kommunalpolitiker et stort privilegium.

”Det er givende og spændende. Når man træffer en beslutning, kan man se, at det virker. Jeg er tæt på mine vælgere. Når jeg handler ind i Brugsen, får jeg en snak med dem. Men at være lokalpolitiker kan også være hårdt, for man kan desværre ikke imødekomme alle”, fortæller hun.

Stefan Lydal arbejder som ingeniør på Danfoss i Sønderborg. Dertil er han 2. viceborgmester, sidder i byrådet og er medlem af Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget.

Han har altså travlt, men det passer ham godt – selvom det kan være stressende.

”Det er spændende, alsidigt og lidt stressende. Der er møder i udvalgene og i byrådet, og så er der møder med borgere. Samtidig arbejder jeg i en global virksomhed, så vi arbejder tit i forskellige tidszoner. Lørdage holder jeg altid fri, men ellers arbejder jeg også i weekenden”, siger han.

En lang arbejdsdag for Stefan Lydal vil typisk begynde klokken 8 om morgenen og slutte klokken 8 om aftenen. For Didde Lauritzen vil en af de lange dage have nogenlunde samme længde.

Det er 12 timers arbejde i stedet for de 7,5 timer om dagen, som mange arbejder i Danmark.

Hvad brænder de for?

De to politikere har et hektisk arbejdsliv. Men hvad er det, de brænder for, som gør, at de vil lægge en stor del af deres vågne timer i politik?

”Jeg brænder for børn, unge og udsatte familier. Den mentale trivsel går især ned ad for vores unge, og det er jeg bekymret for, fordi det påvirker deres hverdag, uddannelse og jobmuligheder. Det er vigtigt for mig, at vi finder ud af, hvad vi kan gøre bedre”, fortæller Didde Lauritzen.

Konkret vil hun kigge på, hvordan kommunen hjælper udsatte familier. Hun synes, at kommunen skal hjælpe dem i små bidder, så det hele ikke bliver for overvældende. Kommunen skal have én indsats, som stille og roligt hjælper familien i gang.

For Stefan Lydal er det andre politiske sager, som har hans interesse.

Han er især optaget af en ny bro, som muligvis skal bygges. Samtidig er det vigtigt for ham, hvordan de ældre i Sønderborg har det.

”I fire år har jeg arbejdet på, at vi får en bro mellem de to områder Fyn og Als – og vi er tæt på. Som lokalpolitiker får man lov til at gøre en forskel og sætte sit aftryk på kommunen. Samtidig brænder jeg for, at de ældre skal have en ordentlig behandling”, fortæller han.

Kan politikerne give et godt råd?

Hvis du overvejer at blive kommunalpolitiker, kunne du måske bruge et råd fra de to politikere? Livet i politik kræver nemlig en del.

”Man skal være struktureret og vide, at det kræver meget af ens tid. Men det er vigtigt få unges idéer og perspektiver med i lokalpolitik. De er for eksempel gode til SoMe, og de taler pænt i debatter. Det kan desværre halte blandt de voksne politikere”, fortæller Didde Lauritzen.

Stefan Lydal fortæller, at man skal være klar på at prioritere. Det er nemlig svært at nå det hele, når man er lokalpolitiker.

”Få et overblik over, hvordan din hverdag ser ud. Hvor meget tid kan du lægge i det? Du bliver nødt til at prioritere og kende din balancegang”, siger han.

Den 16. november er der valg til kommunerne og regionerne. Her kan du stemme på den politiker, som du synes gør et godt stykke arbejde.

Du behøver ikke at være dansk statsborger for at stemme.

LÆS OGSÅ: Unge til politikerne: Her er Københavns to største udfordringer