Identitet

Tidligere sekretær i Socialdemokratiet blev krænket af politiker: Nu står hun frem med sin historie

Til en fest i 2010 blev Louise Kwang krænket, fortæller hun.

Foto: Andrew Knechel/Unsplash.

Julius Christiansen Tromholt


17 februar, 2021I 10 år har Louise Kwang ikke talt om dengang, hun blev krænket af en magtfuld politiker i Socialdemokratiet. Hun har nemlig skrevet under på, at hun ikke må tale om sagen. Men nu har hun alligevel fortalt sin historie til DR.

Til Zulu Comedy Galla 2020 holdt værten Sofie Linde en tale, som vendte op og ned på hele Danmark.

Normalt handler showet om jokes og underholdning. Men Sofie Linde talte om noget meget alvorligt. Talen handlede nemlig om sexisme og seksuelle krænkelser.

Siden er det væltet frem med historier fra kvinder, som har været udsat for sexisme på deres arbejde. Også blandt politikerne.

Blandt andre måtte Morten Østergaard, lederen af partiet Radikale Venstre, træde tilbage efter beskyldninger om sexkrænkelser – læs mere om det her.

Frank Jensen, overborgmesteren i København, måtte også forlade sit job, efter en række kvinder anklagede ham for flere sexkrænkelser i løbet af de seneste 30 år – læs mere om det her.

Nu står Louise Kwang frem med sin historie. Hun er også blevet udsat for seksuelle krænkelser, da hun arbejdede for Socialdemokratiet i 2010. Det blev hun af politikeren Carsten Hansen.

Hun skrev under på, at hun ikke måtte fortælle historien til nogen. Men nu har hun valgt at fortælle historien til DR.

Hvem er Louise Kwang?

Alle Socialdemokratiets medlemmer i Folketinget kalder man for folketingsgruppen. Louise Kwang blev i 2007 sekretær for ledelsen i den socialdemokratiske folketingsgruppe.

Her skulle hun hjælpe Morten Bødskov og Mette Frederiksen, som i dag er statsminister og formand for partiet.

Dengang var Socialdemokratiets formand Helle Thorning-Schmidt.

I dag er Louise Kwang 45 år gammel.

Hvornår blev hun krænket?

Til en sommerfest i 2010 var Socialdemorkatiets politikere og medarbejdere samlet til en fest i Tivoli. Her blev Louise Kwang krænket af politikeren Carsten Hansen. Han var en magtfuld politiker på det tidspunkt. Han blev senere minister.

Under middagen råbte Carsten Hansen over bordene til Louise Kwang, at Louise skulle fortælle, hvornår hun første gang havde sex.

Senere fortsatte festen på spillestedet Jazzhouse i København. Og her kommer Carsten Hansen over til Louise Kwang i baren. Det fortæller hun til DR.

”Vi står i baren og er ved at købe øl. Så kommer han over og tager fat om mig. Han er rimelig stor. Han tager fat om mig, hiver mig ind til sig og kysser og slikker mig på kinden, mens han siger: ’Du skal ha’ en rigtig mand.’”

Hun fortæller, at hendes kollegaer fjernede ham med det samme. Hun løb væk og ned i en kælder, hvor hun sad og græd. Da hun kom op igen, var Carsten Hansen i gang med at blive slæbt væk.

Hvad skete der bagefter?

Hun gik til den tidligere toppolitiker i Socialdemokratiet Bjarne Corydon med sin sag.

Ifølge Louise Kwang fortalte han, at Carsten Hansens opførsel ikke var i orden, og at han ville gøre noget ved det. Efter tre måneder havde hun ikke hørt noget. Så hun gik igen til ledelsen for at spørge, om de var gået videre med sagen.

Så blev hun kaldt ind på Carsten Hansens kontor, hvor han sagde, at han havde hørt, at der var sket noget på Jazzhouse, men at han ikke kunne huske det. Og nu gad han ikke høre på mere sladder.

Det møde kalder Louise Kwang også for en krænkelse. Hun endte med at melde sig syg med stress.

Hvorfor har hun ikke sagt noget?

Louise Kwang fik hjælp af sin fagforening til at håndtere sagen. En fagforening kæmper for sine medlemmers rettigheder på arbejdet. Læs mere om det her.

Hendes fagforening hedder HK.

HK hjalp Louise Kwang med at lave en aftale med Carsten Hansen. Det endte med, at hun skulle have en undskyldning af ham. Og at han fremover skulle holde sig fra hende. Hun fik ikke nogen erstatning i form af penge eller lignende. Til gengæld skulle hun skrive under på, at hun aldrig måtte nævne sagen igen.

Men det har hun nu valgt at gøre alligevel. Det har nemlig været hårdt for hende ikke at måtte tale om sagen. Særligt da sagen kom på forsiden af Ekstra Bladet i 2011.

Hvad siger den tidligere formand for Socialdemokratiet?

I 2010 hed formanden for Socialdemokratiet Helle Thorning-Schmidt. Hun blev senere Danmarks første kvindelige statsminister.

Og hun får nu kritik for den måde, som partiet håndterede sagen på dengang. Der gik blandt andet 10 måneder fra episoden på Jazzhouse, til at aftalen mellem HK, Louise Kwang og Carsten Hansen blev lavet.

I et skriftlig svar til DR beklager Helle Thorning-Schmidt den måde, som sagen blev håndteret på.

”Jeg har siden beklaget og sagt undskyld til Louise for, at sagen trak ud, og at vi ikke bad Carsten holde sig væk fra Christiansborg, mens sagen blev behandlet,” skriver hun.              

Hun skriver også, at hun nu forstår, hvor skadelige den type aftaler er, hvor man skriver under på, at man ikke må fortælle, hvad man har været udsat for.

Selv vil Carsten Hansen ikke kommentere på sagen og fortælle sin version af den. Han skriver til DR, at der allerede er blevet talt om sagen, og at den er løst. Og så siger han, at der jo er en aftale om ikke at kommentere på sagen.

Har der været andre sager i Socialdemokratiet?

Ja. Der har været andre sager om krænkelser i Socialdemokratiet.

Blandt andre måtte Frank Jensen i oktober 2020 træde tilbage fra sit job som overborgmester i København. Han var den øverste politiker i hovedstaden.

Det gjorde han, fordi flere kvinder havde anklaget ham for seksuelle krænkelser. Sagerne strakte sig over en periode på 30 år.

Han blev blandt andet anklaget for at have lagt en hånd på låret af flere kvinder, ligesom han blev anklaget for at slikke en kvinde i øret og en på halsen. Læs mere om den sag her.

Også den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, har været i problemer. I 2008 havde han sex med en 15-årig pige. Han var selv 34 år.

Den seksuelle lavalder i Danmark er 15 år, så det var altså ikke ulovligt, at Jeppe Kofod havde sex med hende. Flere mente alligevel, at det er forkert at have sex med så ung en pige, når man selv er 34 år.

Den gamle sag kom frem igen, efter at debatten om sexisme blev taget op igen. Jeppe Kofod har flere gange sagt undskyld. Læs mere om den sag her.

På et pressemøde i oktober 2020 fortalte statsminister Mette Frederiksen, at hun regner med, at der vil dukke flere sager om sexisme frem fra partiet.

”Ja, det gør jeg. Jeg har ikke nogen forudsætninger for at vurdere omfanget eller alvoren, men jeg kan i hvert fald ikke stå og sige, at det tror jeg ikke, at der gør,” siger hun. Læs mere om det her.

LÆS OGSÅ: Ungdomspolitiker: Cecilie Sværke Priess væltede en overborgmester.