Kultur

Sydkoreansk film blev den store Oscar vinder – se vinderne her

Parasite handler om en fattig familie i Sydkoreas slum. Instruktøren, Joon-ho Bong, vandt også prisen for bedste instruktør ved aftenens uddeling.

Foto: Matt Petit/AFP/Ritzau Scanpix

Nanna Hein


10 februar, 2020Aldrig før har en ikke-amerikansk film vundet prisen for Bedste film ved Oscar-uddelingen. Men i år tog en Sydkoreansk film ikke mindre en fire priser med hjem.

And the Oscar goes to… Parasite. For første gang nogensinde gik prisen for Bedste film ikke til en amerikansk film. I stedet løb den syd-koreanske film Parasite med prisen. På den måde skriver denne 92. omgang af Oscar-uddelingen historie. Det skriver Vice.

Folkene bag Parasite havde en rigtig god aften i Hollywood. Udover at vinde prisen for Bedste film, kunne de også tage tre andre priser med hjem til Sydkorea. 

Parasite modtog priserne: Bedste originale manuskript, Bedste instruktør, Bedste internationale film og Bedste film. 

Tidligere på året har Parasite både vundet priser fra Golden Globe og BAFTA. Men at vinde Oscar-uddelingens fineste pris kom alligevel lidt som en overraskelse. Oscar-uddelingen er nemlig kendt for at være en fest for den amerikanske film-branche. Derfor plejer det også at være en amerikansk film, der vinder prisen for Bedste film. 

Det er første gang, at en syd-koreansk film er nomineret til en Oscar.

Se Parasite vinde prisen for Bedste film her. 

Hvem vandt ellers?

Selvom Brad Pitt har været skuespiller i 35 år, så var det først i år, at han fik en Oscar for sit skuespil (han har tidligere vundet en Oscar som producer på filmen 12 Years of Slave). Han vandt nemlig prisen for Bedste mandlige birolle i filmen Once Upon a Time… in Hollywood

Prisen for Bedste kvindelige birolle gik til Laura Dern for hendes rolle i filmen Marriage Story

Prisen for Bedste kvindelige hovedrolle gik til Renée Zeelweger for hendes rolle som Judy Garland i filmen Judy

Prisen for Bedste mandelige hovedrolle gik til Joaquin Phoenix for hans rolle som Jokeren i filmen Joker. 

Du kan se vinderne i alle kategorierne her.

På billedet er fra venstre Joaquin Phoenix, Renée Zeelweger og Brad Pitt.

Foto: Frederic J. Brown/AFP/Ritzau Scanpix

Ny og gammel underholdning

Der var flere optrædener til aftenens show. Blandt andet blev der sunget to af de sange, som var nomineret i kategorien Bedste sang. Den ene var (I’m gonna) Love Me Again fra filmen Rocketman. Den anden var Into the Unknown fra Frost 2.

(I’m gonna) Love Me Again vandt prisen for bedste sang. 

Udover de nominerede optrådte den ultra populære Billie Eillish på scenen med sin bror Finneas. Og så optrådte Eminem også med sit hit fra 2002 Lose Yourself fra filmen 8 Mile. Et hit der den gang gav Eminem en Oscar for bedste sang.

Du kan se højdepunkter fra aftenen her.