Identitet

Stranger Things-stjerne åbner op om online mobning: “Det er en rædselsvækkende følelse”

"Mobbere får deres magt ved at tage magt væk fra andre ved at få dem til at føle sig bange og hjælpeløse," sagde Millie Bobby Brown.

Foto: Shutterstock

Freya Ea Bjørnlund


26 november, 2019Millie Bobby Brown fra Stranger Things er blevet mobbet, både i skolen og på nettet. Det fortalte hun i en tale på Børnenes Dag.

Hollywood-stjerner har millioner af følgere. Så hvorfor skulle de lige falde over din kommentar på Instagram?

Men det kan ske. Og hvis du har skrevet noget hade-fuldt, så gør det ondt. Det fortæller 15-årige Millie Bobby Brown, som vi kender fra Netflix-hittet Stranger Things, hvor hun brænder igennem som den badass Eleven med over-naturlige evner.

Millie Bobby Brown er såkaldt goodwill-ambassadør for organisationen UNICEF, som arbejder for nødhjælp til børn over hele verden. Den 20. november holdt hun tale i New York i anledning af Børnenes Dag, hvor der hvert år sættes fokus på børns rettigheder på hele kloden.

Her talte hun om sine egne erfaringer med mobning, skriver Teen Vogue. Hun fortalte, at hun er blevet mobbet i skolen. Men senere rykkede mobningen over på sociale medier.

“Som millioner af andre piger over hele verden er jeg også blevet mobbet og chikaneret på nettet,” sagde hun.

“Det er en rædsels-vækkende følelse at kigge på din telefon og se, at de beskeder, som folk sender dig, er fyldt med vrede, had og endda trusler. Så mange af dem er fra fremmede. Anonyme trolls om nettet. Som alle mobbere får de deres magt ved at tage magt væk fra andre ved at få dem til at føle sig bange og hjælpeløse, som jeg gjorde.”

Spørg efter hjælp

Mobning på digitale medier er et langt større problem i Danmark end i mange andre europæiske lande, ifølge Red Barnet. 21 procent af 9-16-årige i Danmark har oplevet mobning online inden for det seneste år.

Millie Bobby Brown fortæller, at hendes familie og venner har hjulpet hende med at tackle mobningen. Men det er ikke alle, som får støtte derhjemme. Og derfor bad hun alle, som føler sig alene med mobning, om at række ud efter hjælp:

“Et sted i verden – lige nu – bliver en teenage-pige mobbet online. Hun er bange. Hun er sårbar. Hun føler sig alene,” sagde hun. “Mit budskab til hende er det her: Du er ikke alene. Der er mennesker, som holder af dig. Der er folk, som vil lytte til dig, hvis du rækker ud efter hjælp. Du har rettigheder.”

Hvis du føler sig alene eller har brug for at tale med nogen, så kan du altid ringe, chatte eller sms’e til Børnetelefonen på 116111 eller Headspace her.

Millie Bobby Brown har selv delt et klip fra sin tale på Instagram, hvor hun har 30,8 millioner følgere:

https://www.instagram.com/p/B5GqkLMneoq/