Videnskab

Ny undersøgelse: Fredagsslik blev til hverdagsslik under nedlukningen

Der er blevet spist masser af søde sager under coronakrisen.

Foto: Luis Aguila/Unsplash.

Julius Tromholt-Richter


29 september, 2021



De voksne danskere spiste flere søde sager, og dyrkede mindre motion under den første nedlukning, viser en ny stor undersøgelse.

Hvordan så din hverdag ud, da Danmark lukkede ned? Blev 2020 året, hvor du endelig fik sat en stopper for dit indtag af slik og fastfood, og hvor du omsider fik trænet op til det halvmaraton, som du har drømt om så længe?

Eller var du også en af dem, der brugte serier, slik og snacks til at kæmpe dig igennem den første nedlukning under corona? Så er du ikke den eneste. Det viser en ny undersøgelse fra DTU.

DTU har nemlig undersøgt, hvordan danskernes kost og motion har været fra marts til april i 2020 og sammenlignet det med den samme periode i 2019 – altså før coronakrisen.

Det har man gjort for at finde ud af, hvordan coronakrisen har påvirket vores kost og fysiske aktivitet under krisen. 1.226 voksne i alderen 18-65 år har deltaget i undersøgelsen.

Hvad viser undersøgelsen?

Der er blevet drukket en masse sodavand, saft og energidrik. Og så er der blevet spist rigtig meget slik, kage, chokolade og andre søde sager under nedlukningen.

Faktisk har vi spist 40 procent flere søde sager, end vi gjorde året inden. Og så har vi også dyrket mindre motion. I stedet er der blevet brugt rigtig meget tid foran skærmen.

4 ud af 10 svarer, at de brugte mere end 6 timer af deres fritid foran en skærm. Før coronakrisen var det kun 1 ud af 10.

46 procent mener, at de har dyrket mindre motion under krisen.

Er det en stor overraskelse?

Under coronakrisen har vi været nødt til at ændre vores vaner. Vi har nemlig ikke kunne komme i skole eller på arbejde. Måske gik man glip af den daglige cykeltur på vej på arbejde?

I skolen eller på arbejdet spiser man på bestemte tidspunkter i løbet af dagen. Det gør man ikke på samme måde, når man bare er hjemme. Og så er der ikke så langt til skuffen med slik.

”Mange vidste nok, at de havde en sød tand under nedlukningen. Men at indtaget af søde sager og drikke er så højt i forhold til tidligere undersøgelser, er overraskende”, siger Anja Pia Biltoft-Jensen fra DTU til Politiken.

Om vi kommer til at spise mindre slik og dyrke mere motion igen efter coronakrisen, det vil tiden vise. Hvad tror du?

LÆS OGSÅ: Ny trend: Nikotinposer sættes alle andre steder end i munden.




© Copyright - seismo 2019