Identitet

Stor undersøgelse: Danske unge drikker for meget

Danske unge drikker for meget. Det viser en ny undersøgelse.

Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


11 december, 2019



En femtedel af de danske gymnasie-elever drikker for meget, viser en ny stor undersøgelse.

Generelt trives de danske gymnasie-elever. De er tilfredse med deres liv.

Det viser en ny stor undersøgelse, som næsten 30.000 gymnasie-elever har deltaget i. Men undersøgelsen viser også, at danske unge godt kan lide at drikke alkohol. Og at de drikker for meget af det.

Omkring en femtedel drikker nemlig mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at unge ikke drikker mere end fem genstande ad gangen. En genstand svarer cirka til en dåse-øl, et shot eller et glas vin.

Drikker du mere, så øger du risikoen for at få sygdomme eller skader.

Undersøgelsen viser da også, at 32 procent af drengene og 34 procent af pigerne der drikker, er kommet til skade, efter at de har drukket alkohol.

Undersøgelsen er lavet af Statens Institut for Folkesundhed, og kan findes i rapporten UNG19. Næsten 30.000 gymnasie-elever er blevet spurgt om deres sundhed, trivsel og helbred.

De unge binge-drikker

Når man binge-drikker, så drikker man fire eller flere genstande inden for kort tid. Og sådan drikker mange af de unge, når de eksempelvis er til fest.

Hvad viser rapporten ellers?

  • 37 procent af eleverne har prøvet at ryge hash eller pot.
  • 9 procent af eleverne ryger dagligt cigaretter
  • 34 procent af drengene og 41 procent af pigerne sover ikke nok.
  • 18 procent har skadet sig selv med vilje (selvskade).

    Kilde: UNG19.

Undersøgelsen viser, at 33 procent af drengene og 23 procent af pigerne har binge-drukket fire eller flere gange inden for de seneste 30 dage.  

At tallet er så højt, overrasker forskerne bag rapporten. De havde nemlig regnet med, at tallene var faldet siden en lignende undersøgelse blevet lavet i 2014.

Gymnasierne har nemlig haft et stort fokus på at begrænse de unges alkohol-forbrug. Det forklarer Veronica Pisinger, som er projektleder på rapporten til TV 2.

Hun fortæller også, at mange unge begynder at drikke, når de går fra folkeskolen til gymnasiet.

Forældrene må hjælpe til

Birgitte Vedersø, som er formand for rektorforeningen Danske Gymnasier, mener, at selvom alkohol-politikken på gymnasierne er blevet strammet op, så kan der altid gøres mere.

Og det kan forældrene hjælpe med.

”Der kan godt være lidt en opfattelse hos forældrene af, at når de unge kommer i gymnasiet, må de klare sig selv. Skolerne kan ikke løfte opgaven alene,” siger hun til TV 2.

Hun forklarer også, at unge ikke drikker, fordi de kommer i gymnasiet. De drikker, fordi de når den alder, hvor mange begynder at drikke.