Kultur

Skuespiller undskylder til “alle indere” over karakter i The Simpsons

Hank Azaria lagde både stemme til Homer Simpson og Apu, som er en indisk kioskmand i The Simpsons.

Foto: Shutterstock

Sesilie Christophersen


15 april, 2021Skuespilleren som har lagt stemme til Apu på The Simpsons undskylder nu for at være med til at skabe en bestemt opfattelse af indere i USA.

The Simpsons er en højt elsket animeret tv-serie, som har kørt på tv siden 1990, og som kan ses på Disney+. Serien har gennem årene fået stor ros for sin samfundssatire, men har i de seneste år også fået kritik for at skabe stereotyper af minoriteter.

Det drejer sig blandt andet om karakteren Apu, som er en indisk kiosk-ejer i serien. Mange har kritiseret den stereotype fremstilling af en indisk mand. Apu taler for eksempel med en meget karikeret indisk accent. Samtidig er skuespilleren, som har lagt stemme til Apu, en hvid mand.

Han hedder Hank Azaria, og han lægger også stemme til hovedpersonen i The Simpsons, Homer Simpson.

Men Hank Azaria har nu undskyldt for sin rolle som Apu. Det skriver det amerikanske magasin Variety.

Han beskriver selv, at figuren var baseret på en indisk rolle spillet af skuespilleren Peter Sellers, en hvid mand med brun make-up i ansigtet. Han kan sagtens se nu, at det var dybt problematisk. Men han vidste ikke bedre på det tidspunkt, fortæller han i en podcast.

“Jeg føler næsten, at jeg burde undskylde til alle indere ansigt til ansigt,” siger han.

Han pointerer i podcasten, at han via sin rolle som Apu har været med til at dyrke en racistisk kultur, men at han sidenhen har gjort et stort stykke arbejde for bedre at forstå, hvor privilegeret han selv har været i det amerikanske samfund som en hvid mand.

Hvide skuespillere skal ikke længere spille farvede karakterer

Undskyldningen kommer knap et år efter, at han besluttede ikke længere at spille rollen som Apu. Samtidig besluttede skaberne af The Simpsons, at hvide skuespillere ikke længere skulle spille farvede karakterer i det hele taget.

Det betød, at den sorte betjent Lou og den sorte doktor Hibbert, som var spillet af hvide skuespillere, blev ændret.

”Fra nu af vil The Simpsons ikke længere have hvide skuespillere til at lægge stemme til ikke-hvide figurer,” sagde Les Eisner dengang til CNN. Han er talsperson for medie-virksomheden Fox, der står bag serien.

På samme tidspunkt blev figuren Cleveland Brown fra den animerede tv-serie Family Guy også ændret. Her havde den hvide skuespiller Mike Henry spillet figuren i 20 år.

Han skrev således i et tweet:

”Det har været en ære at spille Cleveland fra Family Guy i 20 år. Jeg elsker figuren, men farvede mennesker bør spille farvede karakterer. Derfor vil jeg træde tilbage fra rollen,”

Læs også: Dansk hovedrolle i Pixar-film får kritik: ”Det her ville ikke gå i USA”